Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık ‘Yürürken göğüslerim sallanıyor herkesin baktığını sanıyordum’

        Gelişme çağındaki erkeklerde hormonal değişimler sonucumeme dokusunda birmiktar (tek ya da çift taraflı) büyüme olması, tıp dilinde “jinekomasti” olarak adlandırılıyor. Bu şekilde ortaya çıkan jinekomasti, genellikle 13-15 yaşlarındaki erkek çocuklarında görülüyor ve vakaların yüzde 90’ı birkaç yıl içinde geriliyor. Estetik ve Plastik Cerrah Op. Dr. Fatih Dağdelen, büyümüş meme dokusunun, gelişme çağı sonunda 1-3 yıl içinde gerileyerek normal boyutlara döndüğünü söylüyor. Fakat bazenmeme dokusu gerilemiyor ve bu sorunu yaşayan erkekler bunalıma girerek sosyal yaşamdan uzaklaşıyor. Bu, tıbbi bir sorun olmasının yanında kişinin psikolojisini de bozuyor ve büyük bir çöküntü yaratıyor. Dar tişört giyemeyen, denize ve havuza giremeyen, başkalarının yanında üstünü değiştiremeyen erkeklerin çoğu, hastalığın çözümü olduğunu bilmiyor ve bu çileyi boşuna çekiyor.

        Mehmet Ezildi, 39 yaşında bir ameliyat teknisyeni. Yaklaşık 8 yıldır jinekomasti sorunu yaşayan genç adam: “Bu sorun bütün psikolojimi bozmuştu.Yürürken göğüslerimin sallanması yüzünden herkesin bana baktığını düşünüyor ve çok rahatsız oluyordum. Gömlek bile giyemez hale gelmiştim. Göğüslerimin normal dışı görünümünün iş üniformamdan bile belli olması, arkadaşlarım arasında alay konusu oluyordu. Yaz mevsimini sevmiyor, denize ve havuza girmeyerek kendimi cezalandırıyordum. Kaç beden sutyen giydiğim sorusu yapılan şakaların değişmezleri arasındaydı. En son küçük oğlumun, “Baba beni emzirsene!” isteği moralimi çok bozmuş ve bu duruma çözüm bulma konusunda arayışa itmişti. Kısa bir araştırmadan sonra ameliyat oldum. Şimdi o kadar mutlu ve rahatım ki, ‘Yıllarca bu sorunu neden yaşadım’ diye düşünüp boşa geçirdiğim zamana acıyorum. Artık hem denize giriyor hem de rahatça gömlek giyebiliyorum. Kendime olan güvenimi geri kazandım ve sanki yeniden doğdum.”

        JİNEKOMASTİ NEDENLERİ

        * Kilo alıp verme.

        * Genetik yatkınlık.

        * Hormon salgılayan tümörler.

        * Hepatit, siroz.

        * Akciğer kanseri ve akciğer hastalıkları.

        * Tiroit bezi hastalıkları.

        * Testis hastalıkları.

        * Uyuşturucu kullanma.

        * Kilo alma ya da kas yapma amaçlı steroid kullanımı ve bazı ilaçlar. Jinekomasti ameliyatı, meme başının alt kenarından yapılan kısa bir kesiyle gerçekleştiriliyor. Buradan girilerek meme dokusu alınıyor, çevre dokuya geçiş bölgesi yaratmak için liposuction (yağ alma) uygulaması yapılıyor.

        BELİRTİLERİ NELER?

        * Meme bezi serttir ve büyümeyerek düğme gibi kalır.

        Meme boyutları farklıdır.

        * Memede kadın göğsüne benzer şekilde büyüme hatta ileri düzeyde sarkmalar olur.

        Cerrahi çözüm gerekiyor

        Op. Dr. Fatih Dağdelen, jinekomastinin tek tedavisinin “cerrahi” olduğunu söylüyor. Hastaların çoğunda “liposuction” (yağ alma) uygulaması, sorunu çözmeye yetiyor. Süt bezi kanallarından zengin olan hastalarda ise ameliyat gerekiyor. Ameliyat, çoğu zaman genel anestezi, uygun vakalarda ise lokal anestezi ile yapılıyor. Jinekomasti probleminin cerrahi tedavisinde sonucun kalıcı olduğunu söyleyen Op. Dr. Dağdelen, hastaların bu sorundan kurtulmalarının olumsuz psikolojilerini düzelttiğine dikkat çekiyor. İşlem yaklaşık 30 dakika sürüyor ve hasta aynı gün içinde evine dönebiliyor. Süt bezi kanallarından zengin veya ileri düzeyde sarkmayla seyreden hastalarda ameliyatın genel anestezi altında yapılması gerekiyor. Bu durumda hastanın bir gece hastanede kalması öneriliyor

        CEYDA ERENOĞLU- GAZETE HABERTURK

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa