Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Dünyaca ünlü doktoru bile şaşırttı!

        Dünyada ilk yüz naklini gerçekleştiren Dr. Laurent Lantieri, Irak ve Afganistan'daki savaşlar sonrası yaralanan ve yüz nakli gereken ABD'li asker hastaların sayısının 400 tane olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

        Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği tarafından organize edilen 32. Ulusal Estetik ve Plastik Cerrahi Kongresi Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Prof. Dr. Osman Turan Kongre Merkezi'nde yapıldı. KTÜ'nün ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan kongre, dünyanın en önemli cerrahlarını bir araya getirdi. Bunlardan biri de Fransa'da ilk yüz naklini gerçekleştiren Laurent Lantieri oldu. Lantieri, Türk Plastik cerrahlarla yüz nakli konusundaki tecrübelerini paylaştı.

        Beraberinde Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği üyesi Prof. Dr. Murat Topalan ve Prof. Dr. Sühan Ayhan ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Laurent Lantieri, ilk yüz naklini Fransa'da gerçekleştirirken pek çok yasal sorunla karşılaştıklarını söyledi.

        "Sadece Fransa'da değil, tüm dünyada aynı şey geçerli. Biz ilk yüz naklini gerçekleştirirken yıllar sonra izin alabildik" diyen Lantieri, "Bu hastaların hepsi nakil öncesi toplum içine çıkmakta zorluk yaşıyor. Yüzlerindeki deformasyon onların hem iş hem sosyal hayatını etkiliyor. Ama nakil sonrası bu hastalar rahatlıkla toplum içine çıkabiliyor. Hasta nakil sonrası toplum içine rahat çıkabiliyorsa nakil başarılı oldu demektir'' dedi.

        Türkiye'nin tıp alanında oldukça ileri düzeyde olduğunu Türk Plastik Cerrahları'nın da, dünyadaki Plastik Cerrahisi camiası içinde çok ön planda olduğunu ifade eden Lantieri "Türk Plastik Cerrahlar'ın yüz nakli konusunda deneysel gelişiminde ve temellerinin atılmasında çok büyük rolü var. İleride Türkiye'de de yüz nakli gerçekleşebilir. Bugüne kadar dünyada 13 yüz nakli yapıldı, Bunun 5'i bana ait ve Fransa'da gerçekleşti. Bu uzun süreli bir soluk oldu. 2001 yılında başlandı bunun izinlerinin alınması, yetkilerinin belirlenmesi ve protokollerinin oluşturulması. 2006 yılında ilk vakalar başladı ve en son vaka yaklaşık 2 ay önce gerçekleştirdik. Burada amaç şu, çeşitli sebeblerden dolayı kaza, yanık, ateşli silah yaralanması gibi sebeblerden dolayı yüzü tamamen bozulmuş bir insanın toplumla tekrar bütünleşmesi için, başka şansı olmayan bir hastanın tekrar toplumla bütünleşmesi için atılmış bir adımdır yüz nakli. Yüz naklini gerçekleştirirken diğer organ nakillerinde olduğu gibi en önce etik kurallara kesin olarak uymak kesin olarak saygı göstermek lazım. Her ne kadar verici bulmak kolay değilse de Fransa'da kabul görmüş durumda. Vericinin rızası olmadan böyle bir şeyin gerçekleştirilmesi mümkün değil" diye konuştu.

        Dünyada yüz nakli bekleyen hastalarla ilgili de konuşan Lantieri "Sayı hakkında bir tahminim olmayacak ancak Fransa'da ön gördüğümüz yılda 15 kadar yüz nakli yapılabileceği tabi bu sayı verici bulabilmek zor olduğu için şimdilik bu durumda. Özellikle Irak ve Afganistan'daki savaşlar sonrası yaralanan ve yüz nakli gereken ABD'li asker hastaların sayısının 400 tane olduğunu tahmin ediyoruz" şeklinde konuştu.

        Dernek yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Topalan da yüz naklinin dünyada bu aşamaya gelmesinde Türk doktorların büyük payı olduğunu söyledi.

        Topalan "Türk Plastik Cerrahisi, gerek bilim insani gerekse teknoloji anlamında yüz naklini gerçekleştirmeye hazırdır. Genç Türk Plastik Cerrahlar, dünyada bu konu ile ilgili yapılan bütün deneysel çalışmalarda ve araştırmalarda fikrin ortaya konulması ve geliştirilmesi gibi her aşamasında yer almışlardır" ifadelerini kullandı.

        Türkiye'de yüz naklinin gerçekleştirilmesi ve mevcut yasal düzenlemelerin yapılması ve sosyal- ekonomik bazı problemlerin çözülmesinin beklendiğini ifade eden Topalan, bu amaçla Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği olarak gerekli hazırlıkların yürütüldüğünü kaydetti.

        Öte yandan, uzun burnu ile Guiness Rekorlar Kitabı'na giren Artvinli Mehmet Özyürek'in gazetede yer alan, 8.8 cm uzunluğunda ve 9 cm genişliğindeki burnunu gösteren ve "Bu burnu nasıl düzeltirsin?" diye soran basın mensubuna Lantieri "Benim için çok zor" cevabını verdi.

        İHA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa