Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Doğumda ölenlerin sayısında düşüş

        DSÖ'nün raporunda, hamilelikle ilgili sebeplerden, yoksul ülkelerdeki kadınların zengin ülkelerdekine göre 36 kat daha fazla hayatını kaybettiği belirtildi.

        Bu konudaki ölümlerin sayısında gerileme olmasına karşın, bu oranın BM'nin hedeflerinin gerisinde kaldığı da kaydedildi.

        DSÖ, anne ölümlerine neden olan en büyük dört faktörü, doğumdan sonra kanama, enfeksiyon, yüksek tansiyon sorunları ve güvensiz kürtajlar olarak sıraladı.

        Ölümlerdeki gerileme de ebelerin daha iyi eğitilmesi, aile planlama hizmetlerinin geliştirilmesi, daha güvenli doğum, hastanelerde ve kliniklerde doğum sonrası bakım ünitelerinin daha iyi duruma getirilmesine bağlandı.

        BM'nin New York'ta yapılacak Milenyum Kalkınma Hedefleri zirvesinden önce açıklanan raporda, 2008 yılındaki 358 bin ölümün yüzde 99'unun gelişmekte olan ülkelerde kaydedildiğine, bunların yarıdan fazlasının Sahra Altı Afrika'da olduğuna dikkat çekildi.

        BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Genel Direktörü Anthony Lake de risk altında olanlara daha çok yardım eli uzatılması gerektiğini söyleyerek, ücra bölgelerle çatışma alanlarında bulunan ve HIV taşıyan annelere daha çok yardım götürülmesi çağrısında bulundu.

        BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, hafta başında yaptığı bir açıklamada, 2015 yılına kadar Milenyum Kalkınma Hedeflerinin sağlıkla ilgili hedeflerine ulaşmak için her yıl on milyarlarca dolara ihtiyaç olduğunu söylemişti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa