Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Günde 5 gramdan fazla kullanmamalısınız!

        Kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Tuba Bilsel, tuz kısıtlaması yapmayıp günde 5 gramdan fazla tuz kullanılmasının hipertansiyon nedenleri arasında yer aldığını bildirdi.

        Doç. Dr. Bilsel yaptığı açıklamada, tansiyonun kanın damarlardan geçerken damar duvarlarına uyguladığı basınç olduğunu belirterek, normal kan basıncının 120/80 olarak ölçüldüğünü, bu değerlerin 140/90'dan fazla olmasının hipertansiyon (yüksek tansiyon) olarak tanımlandığını anlattı.

        Hipertansiyonun hemen hemen her yaşta görülebildiğini, 50 yaşından sonra hem erkeklerin hem de kadınların yaklaşık yarısının hipertansif olduğunu ifade eden Bilsel, ''Bunun yanı sıra sigara içenlerde, fazla kilolu olanlarda, hareketsiz yaşam tarzını benimseyenlerde, kontrolsüz diyabetiklerde ve tuzla arası iyi olanlarda hipertansiyon hem daha erken yaşlarda hem de daha sık görülür. Tuz kısıtlaması yapmayıp günde 5 gramdan fazla tuz kullanma, hipertansiyon nedenleri arasında yer alıyor'' dedi.

        Yüksek tansiyonun genellikle hiç belirti vermeden yıllar boyu sürebileceğine işaret eden Bilsel, belirti verdiğinde ise organlarda kalıcı hasara neden olabildiğini söyledi.

        ''30 yaşından sonra, hiçbir şikayetleri olmasa bile, kişilerin tansiyon değerleri hakkında bilgi sahibi olmaları erken tanı ve tedavi için çok önemlidir'' diyen Bilsel, yüksek tansiyon ile baş ağrısı arasında ilişki olmadığını, bu konunun yanlış bilindiğini de kaydetti.

        Bilsel, ''beyaz gömlek hipertansiyonu''na da değinerek, bunun doktor ofisinde ya da hastanede ölçülen kan basıncının yüksek düzeylerde olmasına karşın, günün diğer saatlerinde evde veya klinik dışında ölçülen kan basıncının normal bulunması hali olduğunu vurguladı.

        Hipertansiyonun tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna dikkat çeken Bilsel, ''Yeter ki varlığının farkına varılsın ve henüz organlara zarar vermeden tedaviye başlansın'' dedi.

        Tedavide önemli bir diğer konunun da hastaların ilaç tedavisinin yanı sıra sağlıklı hayat tarzı değişikliklerine uymaları olduğunu kaydeden Bilsel, önerilerini ''Düzenli egzersiz (her gün yarım saat tempolu yürüyüş), kilo kontrolü, tuz kısıtlaması, sağlıklı beslenme, sigara kullanmamak hem hipertansiyon gelişimini engelleyebilir hem de kullanılan ilaç sayısını azaltır ve tedavi etkinliğini artırır'' diye açıkladı.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa