Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Trans yağlarla gelen kısırlık riski

        Trans yağlar içeren yiyecekleri tüketen kadınlarda endometriozis hastalığı riski daha fazla... Tedavisi olmayan ve kısırlığa sebep olabilen endometriozisten korunmak için Omega-3 yağları açısından zengin ton, somon ve ceviz gibi gıdaları tüketmeninse faydalı olduğu belirtildi.

        Human Reproduction dergisinde yayımlanan, 70 binden fazla ABD'liı hemşire üzerinde yapılan araştırmada, hemşirelerin tükettikleri yağlar 5 kategoriye ayrıldı ve hemşireler 12 yıl boyunca takip edildi.

        Araştırma neticesinde omega-3 yağ asitleri bakımından zengin besinler tüketenlerin endometriozise yakalanma ihtimallerinin diğerlerine göre yüzde 22 daha az olduğu saptandı.

        Buna mukabil, trans yağlı gıdalarla bolca beslenenlerin endometriozise yakalanma risklerinin yüzde 48 daha fazla olduğu belirlendi.

        Trans yağların kalp-damar hastalıkları riskini de artırdığı biliniyor. Trans yağlar en çok margarinlerde, kraker gibi hazır gıdalarda ve özellikle fast-food lokantalarındaki kızartılmış gıdalarda bulunuyor.

        Endometriozis hastalığında rahmin iç dokusu rahim dışında gelişiyor ve bazen bu doku diğer organlara yapışıyor.

        Araştırmacılar, bunun yağlarla endometriozis arasında ilişki kuran ilk araştırma olmasından hareketle daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu söylediler.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa