Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sigara içmeyenler de kanser olabilir

        Bazı genlerdeki değişikliklerin sigara içmeyenlerde akciğer kanserine yakalanma riskini artırabileceği bildirildi.

        ''The Lancet Oncology” dergisinde yayımlanan araştırmada, birçok bilim adamı, sigara içmeyenlerde akciğer kanserine yakalanma riskini araştırmak üzere 4 aşamalı olarak gen değişikliklerini (varyasyon, harf sırasındaki değişiklik) inceledi.

        Araştırmacılar, 13. kromozomdaki iki değişiklikliğin sigara içmeyenlerde bu kanser türüne yakalanma riskini yaklaşık yüzde 60 oranında artırdığını gördü.

        Bu değişikliklerin GPC5 genini bozabileceği, bunun da sigara içmeyen kişilerin akciğer kanserine yakalanma riskini artırabileceği sonucuna varan bilim adamları, bu genin rolünü belirlemek üzere başka araştırmaların yapılması gerekliliğine işaret etti.

        Sigara kullanımı akciğer kanserinden ölüm nedenlerinin başında geliyor, sigara içenlerin bu kansere yakalanma riski içmeyenlere göre 15-20 kat artıyor.

        Bununla beraber, hayatında hiç sigara içmediği halde akciğer kanserine yakalanan erkeklerin oranı yüzde 15, kadınların ise yüzde 53. Pasif içicilerin de büyük risk altında olduğu biliniyor.

        Kısa zaman önce, genler üzerinde yapılan birçok araştırma gen değişikliklerinin akciğer kanserine yakalanma riskini artırabileceğini göstermişti. Ancak bugüne dek ilk kez sadece sigara içmeyenlerin katıldığı gen araştırması yapıldı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa