Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Virüslerin gen haritası Türkiye'de çıkarılacak

        Kuş gribi ve domuz gribinde olduğu gibi, Türkiye'de ve dünyada büyük salgınlara yol açan virüs ve bakterilerin kaynağı, değişim geçirip geçirmediği, ilaçlara karşı direnç geliştirip geliştirmediği gibi incelemeler bundan böyle Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'nin yeni laboratuvarında yapılabilecek.

        RSHM'nin yeni Moleküler Biyoloji ve Genetik Araştırmaları Laboratuvarı, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Çınal, RSHM Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Hasan Irmak'ın da katıldığı törenle açıldı.

        Ertek, burada yaptığı açıklamada, yeni laboratuvarda bakteri ve virüslerin moleküler incelemesinin yapılabileceğini, genetik haritasının çıkarılabileceğini belirtti.

        Kuş gribi salgınında, bu incelemenin Londra'da yaptırıldığını anlatan Ertek, şu bilgileri verdi:

        ''Bu yıl ki H1N1 salgınında virüs incelemelerini burada yaptık. Virüste bir değişim olup olmadığını, antivirallere direnç gelişip gelişmediğini, nasıl bir dolaşım gösterdiğini, aşıların bağışıklık yapma oranını bu laboratuvarda saptayabildik. Bir olguda antivirallere karşı direnç saptandı, domuz gribi aşılarının da yüzde 98 oranında bağışıklık yaptığını belirledik. Artık bu incelemeleri ülkemizde yapabildiğimiz gibi, KKTC'den gelen örnekleri de biz inceleyeceğiz.''

        Ertek, laboratuvarda sadece grip değil, aynı zamanda zatürre, kulak iltihabı, menenjit, şarbon ve brusella gibi hastalıklara yol açan virüs ve bakterilerle ilgili de inceleme yapabileceklerini bildirdi.

        Moleküler Biyoloji ve Genetik Araştırmaları Laboratuvarı'nda, kamuoyunda sıkça gündeme gelen hastane enfeksiyonlarının kaynağının da belirlenebileceğini açıklayan Ertek, bunun bu enfeksiyonların önlenmesi açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

        Ertek, buradaki incelemelerde, bu enfeksiyonlara neden olan etkenlerin saptanabileceğini söyledi.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa