Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sigara kullanımı hızla artıyor

        Gaziantep Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. İbrahim Nacak, Gaziantep Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) üyelerine, "Sigara ve Akciğer Kanseri" konulu konferans verdi.

        Konferansta, Türkiye'de, tütünle tanışmanın ardından 400 yıl önce başlayan mücadeleye bugün de devam edildiğini anımsatan Opr. Dr. İbrahim Nacak, buna rağmen sigaranın neden olduğu rahatsızlıklardan dolayı hayatını kaybedenlerin sayısına her geçen gün yenilerinin eklendiğini belirtti.

        Akciğer kanserlerinin yüzde 90'ının sigaraya bağlı olduğunun görüldüğünü hatırlatan Nacak, sigara kullanımına bağlı olarak akciğer kanserinin de hızla arttığını, toplum açısından ciddi tehlike oluşturduğunu ifade etti. Hem sigaraya hem de sağlık giderlerine Türkiye'de ciddi oranlarda kaynak harcandığını aktaran Nacak, sigara kullanımının azaltılması ile akciğer kanserinin de azalacağının ispatlandığını dile getirdi. Nacak, bu nedenle akciğer kanserinin önlenebilir bir hastalık olduğunu ifade etti.

        SİGARA BAĞIMLILIĞI TEDAVİ EDİLEBİLİR

        Sigara bağımlılığının tedavi edilebileceğini, ancak piyasada doğruluğu bilimsel olarak kanıtlanmamış birçok yöntem ve uygulamalar olduğuna dikkati çeken Nacak, şu bilgileri verdi: "Sigarayı bırakmak için tıp doktoru olmayan kişilere ve Sağlık Bakanlığı'nın kontrolü dışındaki yerlere başvurmak oldukça yanıltıcı olmakta ve başarısızlığı getirmektedir. Sigara tüketimine karşı tüm çabalara rağmen 1986 - 2000 yılları arasında kullanımında yüzde 90'lık artış olmuştur. Bunun bir ulusal sağlık mücadelesi olduğu düşünülerek, önlenebilmesi için sürekli olarak hükümetlerin, ailelerin, okulların sigara kullanımına karşı savaşım vermesi gerekmektedir.''

        Konferansının ardından Opr. Dr. İbrahim Nacak'a, Gaziantep SMMMO Onursal Başkanı Bayram Hamiş ve Başkan Mehmet Nabioğlu tarafından plaket ve çiçek verildi.

        CİHAN

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa