Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Bilime göre verdiğiniz kiloyu sonsuza dek almamak için 20 yol!
        • 1

          Kilo vermek birçok kişi için oldukça zor bir iş. Ancak bilim dünyasına göre; bu kurallara uyanlar, verdikleri kiloyu sonsuza dek geri almıyor.

        • 2

          İyi bir kahvaltı yapın!

          Bu öneriyi milyon kez duymuş olsanız da güne dengeli bir kahvaltıyla başlamak zorundasınız. Imperial College London çalışması, kahvaltıyı atlayan insanlara, yüksek kalorili gıdaların resimleri gösterildiğinde beynindeki ödül merkezlerinin aydınlandığını buldu. Kahvaltı yapmayı bırakırsanız, günün ilerleyen saatlerinde atıştırmalıklar size çok cazip görünmeye başlar.

        • 3

          Kahvaltıyı tatlı bir şeyle bitirin!

          Sabah öğünlerinizi tatlı ile bitirin. Tel Aviv Üniversitesi Tıp Merkezi araştırmasında, bir grup 10 gram karbonhidrattan oluşan 304 kalorili bir kahvaltı, diğer grup ise 60 gram karbonhidrattan oluşan 600 kalorilik bir kahvaltı yedi. Bu kahvaltıda çikolata, çörek, kurabiye ve kek vardı. 8 aylık çalışmanın ortasında, her iki grup da kişi başı ortalama 15 kilo kaybetmişti. Bununla birlikte, düşük karbonhidrat grubu, 10 kiloyu geri aldı. Çalışmaya göre tatlı yiyenlerin diğer yiyeceklere daha az istekli olduğunu, bunun da daha az kalori alımına yol açtığını vurguladı.

        • 4

          Günde 30 gram lif yiyin!

          Beslenmenizde lifli gıdalar tüketmeye özen gösterin. Amerikan Kalp Derneği (American Heart Association) bir çalışmasında, 3 aylık çalışmanın sonunda, günde 30 gram lif tüketenlerin hem kilo verdikleri hem de kalp sağlıklarının iyileştiğini açıkladı.

        • 5

          Bol bol sıvı tüketin!

          Uzmanlar en sağlıklı içeceğin su olduğunu söylüyor. Bu nedenle gün içerisinde su tüketmeye çalışın.

        • 6

          Dolabınızda sebzelere yol açın

          Taze, mevsimlik ürünler için sofranızda yer açın. Mevsiminde tüketilen hem vitamin hem mineral ihtiyacınızı karşılar.

        • 7

          Et alımını azaltın

          Vejetaryenler genellikle et yiyenlere göre daha ince ve sağlıklıdır. Amerikan Beslenme ve Diyetetik Dergisi'nde yayınlanan 2013 tarihli bir araştırmaya göre; incelmenin bir yolu, sofradaki eti sebze ile değiştirmekten geçiyor. Örneğin, siyah fasulye porsiyon başına 15 gram protein içeriyor.

        • 8

          Süt ve süt ürünleri tüketin

          Sütten zengin bir diyet sizi kalsiyum ve D vitamini yönünden besler, kas oluşumuna yardımcı olur. Sonuç olarak metabolizma hızınızı artırır.

        • 9

          Protein tüketimini artırın

          Kadınların günde yaklaşık 46 gram protein, erkeklerin ise 56 gram alması gerekir. Vücudunuz proteini yağ veya karbonhidrattan daha fazla sindirmek için daha fazla zaman ve enerjiye ihtiyaç duyar. Bu nedenle daha uzun süre tokluk hissedersiniz ve aynı zamanda daha fazla kalori yakarsınız.

        • 10

          Kahveyi siyah tercih edin

          American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan bir araştırmaya göre, bir fincan kahve içmek metabolizmanızı 3 saat boyunca yüzde 12 oranında hızlandırabilir. Sadece aşırıya kaçmayın, uzmanlar ortalama bir kadın için günde en fazla 3 bardak tavsiye ediyor.

        • 11

          Şekeri hayatınızdan çıkarın

          Muhtemelen farkettiğinizden daha fazla şeker tüketiyorsunuzdur. Ortalama bir kişi günde 22 çay kaşığı şeker tüketir; bu da Amerikan Kalp Derneği tarafından önerilen miktarın üç katından fazladır. Yiyecek etiketlerini dikkatlice okuyun. Alacağınız ürünün şekeri fazlaysa rafa geri koyun.

        • 12

          Ton balığı tüketin!

          Ton balığı oldukça sağlıklı bir besindir. İster salatanıza ister makarnanıza ekleyerek tüketin.

        • 13

          Ispanağı küçümsemeyin!

          Ispanak ve diğer koyu yeşil yapılı sebzeler, vücuttaki 300'den fazla fonksiyonu düzenleyen magnezyum açısından zengindir. 2013'te yapılan bir çalışma; daha fazla magnezyum tüketen kişilerin kilo vermede rol oynayan kan şekeri ve insülin seviyesinin daha düşük olduğunu ortaya koydu.

        • 14

          Beslenmenizde çorbaya yer açın

          Çorbalar düşük kalorili olduğundan öğünlerinizde tercih edebilirsiniz. Et suyu bazlı sebze çorbalarını tercih edebilirsiniz.

        • 15

          Ekmeğinizin rengini değiştirin!

          Beslenmenizde beyaz ekmek tüketmek yerine kahverengi olan tam buğday, çavdar ekmeklerine yönelin.

        • 16

          İşlenmiş ürünlerden uzak durun

          Sıfırdan yemek yapmak zor olsa da dondurulmuş ürünleri ya da fast food'u bir kenara bırakın. Tercihiniz her zaman sağlıklı sebze, meyve ve etlerden yana olsun.

        • 17

          Erken saatte egzersiz yapın

          Erken sabah egzersizi metabolizmayı harekete geçirir ve günün geri kalanında daha fazla kalori yakmanıza yardımcı olur.

        • 18

          Egzersiz yaparken bunu yapın!

          Müzik dinlerken egzersiz yapanlar, müzik dinlemeyenlere kıyasla daha uzun ve daha şiddetli egzersiz yaparlar.

        • 19

          Sosyal medya hesaplarından uzak durun

          Sosyal medya hesaplarında paylaşılan lezzetli yemekler ve tatlılar iştahınızı kabartabilir. O muhteşem fotoğraflardaki yemekleri yemeyi hayal etmek eğlenceli olsa da bu durumun diyetinizi mahvettiğini unutmayın.

        • 20

          Stresinizi kontrol altında tutun

          Stres hormonu olan kortizol, sizi aç bıraktığı, abur cubur isteğini artırır. Vücutta göbek yağına yol açar. Ohio State Üniversitesi'nin çalışmasına göre, stresin vücutta daha az kalori yakmasına neden olduğu ortaya kondu.

        • 21

          Masanıza elma koyun

          Sağlıklı bir atıştırmalık olarak masanıza bir elma koyun. Canınız bir şey atıştırmak istediğinde elmanızı gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa