Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Baki Abatay sedyede geldiği hastaneden yürüyerek çıktı

        Van'da geçtiğimiz aylarda yükseklikten düşerek felç geçiren epilepsi hastası 17 yaşındaki Baki Abatay, sedyede getirildiği Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim Araştırma Hastanesinde gördüğü tedavi sayesinde yürüyerek taburcu oldu.

        Van'ın Gevaş ilçesine bağlı Abalı Mahallesinde ikamet eden 17 yaşındaki epilepsi hastası Baki Abatay, çıktığı evin damından dengesini kaybederek düştü. Ağır yaralanan Atabay, olay yerine sevk edilen ambulansla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Van Eğitim Araştırma Hastanesinde gördüğü tedavi sayesinde iyileşen Atabay, yürüyerek taburcu oldu.

        Epilepsi hastası Baki Abatay'ın babası Mehmet Şirin Abatay, oğlunun 4 ay önce yüksekten düşme sonucu felç geçirdiğini söyledi. Atabay, "Oğlum üç metrelik yükseklikten düşme sonucu elleri ve ayaklarını kullanamıyordu. Burada yoğum bakıma yatırdık. Belli bir süre yoğum bakımda kaldıktan sonra Palyatif Bakım Merkezine yatırıldı. Burada yapılan tedaviler neticesinde yatalak durumda olan oğlum şu anda yürüyebiliyor. Hastaneyi ikinci evimiz olarak görüyoruz. Allah hepsinden razı olsun. 17 yaşındaki oğlum 14 yıldır epilepsi hastası olarak tedavi görüyor" dedi.

        REKLAM

        "HASTAMIZ ELLERİNİ VE AYAKLARINI HAREKET ETTİREMİYORDU"

        Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Abdullah Kahraman ise, hastanın yüksekten düşme nedeniyle anestezi yoğum bakım ünitesinde takip ettiklerini belirterek, "45 günlük yoğum bakım tedavisi sonrasında hastamızın hem elleri hem de ayakları hareket edemiyordu. Göz teması kurmuyor, ağızdan beslenmesi mümkün değildi. Midesine beslenme kateteri yerleştirdik. Beslenmesini düzenledik, daha sonra yoğun bakımda tekrarlayan akciğer enfeksiyonu geçirmesi sebebiyle Palyatif Bakım Servisine kabul ettik" diye konuştu.

        "120 GÜNDE ESKİ SAĞLIĞINA KAVUŞTU"

        Palyatif Bakım Servisinde 75 günlük fizik tedavi desteği ile beraber diğer medikal tedavilerini takip ettiklerini vurgulayan Dr. Abdullah Kahraman, "Bu sayede hastamız 120 günlük tedavinin ardından tamamıyla eski haline gelmiş oldu. Palyatif bakım; felsefesinde öncelikli kanser hastalarına hizmet vermektedir. Bunların dışında yoğum bakım tedavisi gören, buradaki aktif tedavilerinin ardından eve gidemeyecek durumda olan hastalarımızı kabul etmekteyiz. Burada hastanın durumu daha stabil hale geldiğinde ve kendine yetecek kapasiteye ulaştığında taburcu etmekteyiz" ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        "EVDE TEDAVİSİ MÜMKÜN OLMAYAN HASTA GRUPLARI VE AİLELERİNE HİZMET VERMEKTEYİZ"

        Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ümit Haluk İliklerden ise, Palyatif Bakım Merkezinin çalışma felsefesini anlatarak, "20 yataklı Palyatif Bakım Merkezimiz birkaç hafta içerisinde yeni merkezine taşınıp, daha kaliteli ve düzenli hizmet verecektir. Bu merkez yaşamı tehdit eden çok ciddi kronik hastalıklardan dolayı vücudunda sekel kalan terminal dönem kanser hastaları, son dönem kanser hastaları, vücudundan felç olan nöroloji hastaları, ağır trafik kazası sonrasından uzun süre tedavi gören ve evde tedavisi mümkün olmayan hasta gruplarına ve ailelerine yönelik hem psikososyal destek hem de tıbbi bakım eğitimi vermektedir" dedi.

        Merkezde psikolog ve fizyoterapistlerin mevcut olduğunu ifade eden İliklerden, "Bu hastamız 45 gün yoğum bakımda yatmış, sonra 75 günlük palyatif bakım tedavisinden sonra evine gönderdiğimiz bir hastamız. Hasta kendisine yetecek duruma geldi. Ailesi de hastaya karşı nasıl davranması gerektiğini öğrendi. 2015 yılının Mayıs ayından bu yana hastanemizde bu hizmeti vermekteyiz. İnşallah daha güzel sonuçlara sebep olacaktır. Palyatif Bakım Merkezi, hayata yıllar katmak değil, hastanın yaşadığı yıllara hayat katmak ve ağrılarını azaltarak konforunu arttırmayı amaçlar. Bu sayede hasta ve hasta yakınlarına hastalıklarını kabul ettirmeyi ve o hastalıkla nasıl yaşayacaklarını öğrendikleri bir merkezdir" diye konuştu.

        Van'ın Gevaş ilçesinde ikamet eden 4 kişilik ailenin 3. çocuğu olan Baki Abatay ve ailesinin mutlulukları ise yüzlerinde okundu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa