Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Düşük sonrası hemen hamile kalınabilir mi?

        Gebeliğin erken döneminde düşük yapan kadınlara genelde yeniden gebe kalmadan önce üç ay beklemeleri söylenir. Fakat son dönemde yapılan yeni bilimsel çalışmalar düşük sonrası, mümkün olur olmaz çabuk gebe kalınabileceğini ortaya koydu.

        Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, Obstetrik & Jinekoloji dergisinde yayınlanan araştırmanın detayları hakkında şu bilgileri verdi:

        “Araştırma kapsamında 20 hafta ya da altında bir ya da iki düşük yapmış 18-40 yaş arasında 998 gebelik incelendi. Ektopik gebelikler ya da mol gebelikler çalışma kapsamı dışında bırakılmış sadece kendiliğinden olan düşükler çalışmaya dahil edilmiştir.

        REKLAM

        ÜÇ AYDAN KISA BİR SÜREDE GEBE KALIRSANIZ...

        Kadınlar, gebelik kaybı sonrası altı adet döngüsü ya da gebe kalıncaya kadar takip edilmişlerdir.Düşük sonrası üç aydan daha kısa süre içinde gebe kalmaya çalışanlar yüzde 53,2 oranında başarıyla gebeliklerini doğuma kadar devam ettirmişlerdir. Daha uzun süre bekleyenlerde ise bu oran yüzde 36,1’dir.

        Gebelik kaybından sonra üç aydan kısa bir sürede gebe kalanlarda gebelik komplikasyonları açısından risk artışına rastlanmamıştır.

        Düşük sonrası ilk üç ayda gebe kalanlar (yüzde 76,7) üç aydan sonra gebe kalanlarla karşılaştırıldığında (yüzde 23,4) canlı doğuma daha yüksek oranda ulaşmışlardır.

        ERTELEMEYİN, HAMİLE KALIN

        Beklemek için fizyolojik bir neden yoksa, duygusal olarak kendini hazır hisseden kadın, gebe kalmak istiyorsa ertelememelidir.Bu bulgular da ertelemeyi gerektiren patolojik bir neden yoksa erken gebelik kaybını takiben hemen gebe kalınmasında bir sakınca olmadığını kanıtlamaktadır.”

        İLK ÜÇ AYDA DÜŞÜĞE NEDEN OLUYOR

        Bitki çaylarının hamilelerde düşüğe ve erken doğuma neden olduğu bildirildi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, günümüzde bitki çaylarının tüketimi fazlasıyla arttığını söyledi.

        Doç. Dr. Hakan Çoksüer, bitki çayı tüketiminin hamileliğin ilk 3 ayında düşüğe, son 3 ayında ise erken doğuma neden olabileceğini belirterek uyarılarda bulundu.

        SAĞLIKLI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜP SIK SIK BİTKİ ÇAYI İÇİYORSANIZ...

        Siyah klasik çaya alternatif olarak, sağlık açısından oldukça faydalı olması nedeniyle bitki çaylarının daha fazla tercih edildiğini kaydeden Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek UzmanıDoç. Dr. Hakan Çoksüer, özellikle soğuk havalarda soğuk algınlığı için tüketimin daha da arttığını dile getirdi.

        Doç. Dr. Çoksüer, "Ancak bazı bitki çayları faydalarının yanı sıra belli durumlarda zararlı etkiler de gösterebiliyor. Bitki çayları, baş ağrısından depresyona kadar aşağı yukarı her sağlık sorunu için tüketildiği biliniyor. Fakat yapılan araştırmalarda bitki çaylarının gebelik döneminde tüketilmesinin masum olmadığı yönündedir. Birçok gebe kadın bilinçsiz bir şekilde bilmeden bitki çaylarını tüketmektedir. Fakat gebelik döneminde anne adayı tükettiği besinlere karşı dikkatli olmalı ve seçici davranmalıdır. Her bitkisel çay içilmemeli, bitkisel çayların içindeki maddeler bilinmelidir. Aksi durumda bitkisel çayların içerisinde bulunan maddeler bebeğe zarar verebilir" dedi.

        BİTKİ ÇAYLARI DÜŞÜĞE NEDEN OLABİLİR!

        Bitki çaylarının sıkça tüketildiğinde düşük yapma riskini, gebelikte kanama riskini ve rahim kasılmalarını artırarak erken doğum yapma riskini ortaya çıkardığını aktaran Doç. Dr. Hakan Çoksüer,"Folikasit seviyesini olumsuz yönde etkileyebileceği tespit edildiğinden hamile bayanların yeşil çay tüketiminden uzak durmaları tavsiye edilir. Yine bebek emziren bayanlar için içerisindeki kafein miktarından bebeğin uyku düzeninin bozulabileceği söylenerek yeşil çayı fazla tüketmemeleri önerilmektedir. Hamile kadınlar özellikle hamileliğin ilk 3 aylık döneminde çok dikkatli olunmalıdır.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa