Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kağıttan yaptığı cihaz milyonların hayatını kurtaracak!

        Stanford biyomühendisleri, ultra düşük maliyetli, insan kaynaklı bir kan santrifüjü (santrifüj, genellikle elektrikli bir motor yardımıyla sabit eksenli, dairesel dönme hareketi gerçekleştiren bir laboratuvar aleti) geliştirdiler. Dakikada 125.000 devir hızı olan cihaz, 1 buçuk dakika içinde kan plazmasını kırmızı hücrelerden ayırır ve elektrik gerektirmez.

        Stanford biyomühendisleri, kanı sadece 1 buçuk dakika içinde ayrı bileşenlerine ayıran ultra-düşük maliyetli, insan kaynaklı bir santrifüj yarattı. 20 sentlik kağıttan, sicimden ve plastikten yapılmış bir paperfüj yaptılar.

        Bu santrifüj, Afrika gibi bu cihaza muhtaç olan bölgelerde uyku bozuklukları, sıtma, HIV, tüberküloz gibi hastalıkların teşhisinde büyük bir öneme sahip olacak. 1 dolardan daha ucuz olan alet, elektriğin olmadığı yerlerde de çalışabilecek.

        REKLAM

        Test sonuçları, Nature Biomedical Engineering dergisinin 10'uncu sayısında yayınlandı.

        Bir oyuncaktan esinlendiklerini belirten Stanford Üniversitesi profesörlerinden Manu Prakash, Stanford biyomühendislerinin Afrika gibi fakir ülkeler için ucuz, insan güçlü kan santrifüj geliştirdiklerini ve bununsıtma, uyku hastalığı, tüberküloz gibi hastalıkların kesin tanı ve tedavisini sağlayacağını söyledi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa