Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Muhammed Kaya kalbinin delik olduğunu 25 yaşında öğrendi

        Üniversite öğrencisi Muhammed Kaya, şüphe üzerine gittiği doktorundan 25 yıldır delik bir kalple yaşadığını, aynı zamanda kalp kapakçığında sorun olduğunu öğrendi.

        Bursa'da çocukluğu boyunca ciddi herhangi bir sağlık sorunu yaşamayan Muhammed Kaya, 25 yaşına yaklaşırken kendinde bazı değişiklikler görmeye başladı. Hastaneye gelerek sorunun ne olduğunu anlamaya çalışan Kaya, yapılan tetkikler sonrasında kalbinde doğuştan bir delik ve sağ kalp kapakçığında darlık olduğunu öğrendi. Kaya'nın doktorları ise bu iki hastalığın birden bulunmasının nadir rastlanan bir durum olduğunu ifade etti.

        REKLAM

        Muhammed Kaya doğduğunda doktorlar, kalbinde delik olduğunu ancak hiçbir işleme gerek kalmadan bunun yıllar içinde kendiliğinden kapanacağını söyledi. Ailesi de Muhammed uzun yıllar hiçbir sağlık sorunu yaşamadığı için deliğin zaman içerisinde kapandığını zannetti.

        "YAŞ İLERLEDİKÇE BELİRTİ VERİYOR"

        Kalbinde delik ve kalp kapakçığında sorun olan Muhammed Kaya'nın tedavisini gerçekleştiren Kardiyoloji Uzmanı Dr. Şenol Coşkun, süreç ile ilgili şu bilgileri verdi:

        "Doğuştan kalp dokusunun yeterince gelişmemesi sonucunda oluşan rahatsızlık özellikle yaş ilerledikçe ve vücut büyüdükçe belirti veriyor. Gerekli tetkiklerin yapıldığı Muhammed Kaya'da, kalbin iki kulakçığının arasında bir kalp deliği ve bir kapak darlığı bulunduğunu tespit ettik. Bir hastada her iki hastalığın birden bulunması çok nadir rastlanan bir durum. İki hastalık birden oluşsa da, tedavi açısından şanslı bir hastaydı. Çünkü ameliyat yapılmayacak aksine girişimsel yöntemlerle tedavi olabilecekti. Ameliyatsız bir yöntem olan ASD ile deliği kapatılacak ve balon yöntemiyle sağ kalp kapağını genişletilecekti."

        REKLAM

        "HAYATINI KAYBEDEBİLİRDİ"

        Kalpten akciğere giden ana damardaki kapak darlığının kişiye istirahati sırasında bir sorun çıkarmadığını söyleyen Dr. Şenol Coşkun, "Kalpten akciğere kirli kan taşıyan damarın kapağı dar olduğu için, kişinin hareketleri hızlandıkça daha da hızlı çalışmaya başlayan kalpte kanın oksijenlenmesi giderek güçleşiyor. Bu durum kalpte kirli kan birikmesine ve kalbin pompa fonksiyonunu yerine getirememesine neden oluyor ve kişi hayatını kaybediyor. Muhammed Kaya şikayetlerini önemsemeyerek hastaneye başvurmakta biraz daha gecikseydi, kalbinde telafisi imkansız hasarlar oluşabilir, hayatını kaybedebilirdi" dedi.

        "2 FARKLI SORUN TEK OPERASYONLA ÇÖZÜLDÜ"

        Vakit kaybetmeden tedavi sürecine başlanan Muhammed Kaya'nın dar kalp kapağının kapalı olan balon yöntemi ile açılması ve aynı anda kalp deliğinin şemsiye yöntemi ile kapatılması işlemine karar verildi. 1 saat süren operasyon sırasında önce dar olan pulmoner kapak genişletildi. Ardından kalbin kulakçıkları arasında olan 15 mm çapındaki delik şemsiye yöntemi ile kapatıldı. Herhangi bir kesi yapılmadan, kasıktan iki küçük delik ile gerçekleştirilen operasyonlar sonrasında Muhammed Kaya, sağlığına kavuştu. 1 gün gözlem altında kaldıktan sonra da taburcu oldu.

        REKLAM

        "TÜM ŞİKAYETLERİM SONA ERDİ"

        Tek operasyon ile kalbindeki iki sorunun da tedavi edilebileceğini öğrendiğinde büyük bir şaşkınlık yaşadığını ifade eden Muhammed Kaya, "Her iki sıkıntım da tek bir işlem sayesinde sona erdi. Operasyon sonrasında kendime geldiğimde annemi gördüm. Bana kalbimdeki deliğin başarıyla kapatıldığını söylediğinde çok duygulandım, gözlerim doldu. Şu an çok iyiyim. Çabuk yorulmak, nefes darlığı çekmem gibi şikayetlerim sona erdi. Hastaneye, doktorum Şenol Coşkun'a ve tüm hastane ekibine çok teşekkür ederim. Onlar sayesinde artık sağlıklı bir hayat sürebilirim" şeklinde konuştu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa