Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kuş gribi Türkiye için bir tehdit mi?

        İran’da 4 çiftlikte kuş gribine rastlanması nedeniyle 513 binin üzerinde tavuğun itlaf edilmesi Türkiye'de de paniğe neden oldu.

        Uzmanlar 2003 ila 2007 yılları arasında 167 kişinin ölümüne yol açan kuş gribinin, Türkiye'nin göçmen kuşların güzergahında olmadığı için herhangi bir risk olmadığını söyleyerek vatandaşı rahatlattı.

        Türkiye’de durum nasıl?

        Milliyet'ten Esra Öz'ün haberine göre; Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Başkanı Prof. Dr. Hürrem Bodur, konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı: “Avrupa’da ve özellikle Almanya’da kuş gribi salgınları var. İran’da salgın görülmesi Türkiye’de de olacağını göstermez. Çünkü bu durum göçmen kuşların güzergahına göre oluyor. Ülkemizde kafes hayvanları kapalı ortamlarda yetiştirildiği için, göçmen kuşlarla karşılaşma durumları ortadan kaldırıldı. Ayrıca ülkemiz göçmen kuşların güzergahında olmadığı için risk yok.”

        Henüz ülkemizde görülmüş bir vaka olmadığını belirten Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Uzak Doğu, Rusya ve Asya’da vakalar tek de olsa hayvanlarda görülüyor. Avrupa’da da insan vakası yok, Asya’da insan vakası çok az görülebiliyor. Komşu ülkelerde kuş gribi görülse de bizde görülme olasılığı yok, çünkü bu virüs kuştan insana bulaşıyor. Kuş gribi insandan insana bulaşmıyor” dedi.

        KUŞ GRİBİ İÇİN KORUYUCU AŞI YOK!

        Ülkemizde şüpheli hayvan ölümlerinin 2006’dan bu yana eylem planı kapsamında incelendiğini kaydeden Ceyhan, “2006’dan sonra insan vakası ülkemizde olmadı. Domuz gribine karşı grip aşısında koruyucu var, kuş gribi için henüz yok. Bu durumda tedavi için mevsimsel önlemler dışında bir şey yapılmıyor” diye konuştu.

        İNSANDAN İNSANA BULAŞABİLİR

        Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, şu bilgileri verdi: “Normal mevsimsel gribe göre zor bulaşan ve salgın yapan bir grip türü. Normal mevsimsel grip bir ülkede görülünce, hızlı bulaşma potansiyeline sahiptir. Kuş gribinin ise yayılma potansiyeli zordur ve daha ziyade yabani ve göçmen kuşlarla yoğun ve çok yakın temasla ancak bulaşabilir. Gribin çok büyük salgın olması için insandan insana bulaşır hale gelmesi lazım. Grip virüsünün temel özelliği sık sık yapısını değiştirmesi, yaklaşık 10-15 yılda bir de dünya çapında çabuk salgın yapacak hale dönüşmesi ile oluşuyor. Daha önceki kuş gribinde de insandan insana bulaşıcı durum tespit edilmedi. Ama bu insandan insana bulaşmayacağı anlamına gelmez. Zaman içinde insandan insana bulaşabilecek dönüşümü virüs gösterebilir.”

        İLK KUŞ GRİBİ 2005'TE GÖRÜLDÜ

        İnsanlara bulaştığı yönünde henüz herhangi bir bulguya rastlanmayan Kuş gribi diye bilinen H5N8 virüsü, 2014 yılında Avrupa'ya yayılmadan önce Asya'da milyonlarca kanatlı çiftlik hayvanının itlaf edilmesine neden olmuştu.

        Ülkemizde Kuş Gribi ilk defa 5 Ekim 2005 yılında, Balıkesir’de tespit edilmişti. 2006 yılında toplam 54 il hastalıktan etkilenmişti. 2007 yılında toplam 2 ilde Kuş gribi vakası görülürken, 2008 yılında 5 ildeki 7 vaka belirtildi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa