Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Samsun'dan dünyaya "doktor sülük" gönderiyor
        • 1

          Bafra ilçesinde 1995'ten 2006 yılına kadar kömür ticareti yapan Orhan Hacıhafızoğlu, ilçede doğalgaz kullanılmaya başlanmasının ardından işleri bozulunca iş yerini kapattı. Bir süre ne iş yapabileceğini düşünen Hacıhafızoğlu, 8 yıl önce ziraat mühendisi bir arkadaşının "Bafra'nın sülük bölgesi olduğunu ve sülük ticareti yapılabileceğini" söylemesi üzerine alternatif tıpta kullanılan sülük ticareti işine girmeye karar verdi.

        • 2

          Hacıhafızoğlu, kurduğu tesiste yetiştirdikleri ile köylülerden satın aldığı sülükleri aracı firmalarla aralarında Avrupa ülkeleri ile Rusya'nın bulunduğu pek çok ülkeye gönderiyor.

        • 3

          Orhan Hacıhafızoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2006 yılına kadar kömür ticareti yaptığını, zarar etmeye başlayınca bu işi bıraktığını söyledi. Bir arkadaşının tavsiyesiyle sülük ticaretine girmeye karar verdiklerini anlatan Hacıhafızoğlu, daha önce kömür deposu olarak kullandığı iş yerini doğadan topladıkları sülükleri sakladıkları depoya çevirdiğini belirtti.

        • 4

          İnternet aracılığıyla Azerbaycan'da sülük işi yapan bir tüccarla iletişim kurduklarını bildiren Hacıhafızoğlu, bir süre sonra kendi üretimlerini gerçekleştirmek için Sarıkaya köyünde tesis kurduklarını kaydetti.

        • 5

          Sülüğün kaçak yollardan da toplanıp satıldığını, bunun bir süre sonra doğadaki sülüklerin bitmesine yol açabileceğini dile getiren Hacıhafızoğlu, "Doğada topladığımız sülük belli bir zaman sonra bitebilirdi. 'Ülkeme nasıl daha faydalı olabilirim?' diye düşünerek sülüğün üretilmesi gerektiğini anladık. Son 2-3 yıldır Türkiye de sülük tedavisinde oldukça yol katetti. Bunun için sülüğün üretilmesinin olmazsa olmaz olduğunu anladık." ifadesini kullandı.

        • 6


          Sülük üretim tesisini büyütmek amacıyla proje hazırlayıp Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğüne sunduğunu ve onaylandığına işaret eden Hacıhafızoğlu, şöyle devam etti: "Sülüğün fiyatı yıl içinde arz talebe göre değişebiliyor. Yaz aylarında sülük çok çıktığı için fiyatı düşük oluyor ama kış aylarında tutucuların azalması, hava şartları gibi nedenlerle fiyatı yükseliyor.

        • 7

          Satışta sülüğün kilogram fiyatı yaz mevsiminde 250-300 liraya kadar düşüyor, kış aylarında ise 2 bin liraya kadar çıkıyor. Tesisimde yılda ortalama 50 kilogram sülük üretiyorum, köylülerden de 20 kilogram civarında alıyorum. Fiyatının yüksek olması, ticareti konusunda bazılarının iştahını kabartıyor. Gayriresmi olarak bu işi yapanlar da çıkabiliyor."

        • 8



          Ürettiği ve köylülerden topladığı sülükleri aracı firmalara sattıklarını anlatan Hacıhafızoğlu, "Tüccarlar gelip bizden alıyorlar çünkü sülükte boyut çok önemli, istedikleri boyutu kendileri seçiyor. Sonra da yurt dışına gönderiyorlar. Sülük dünyanın pek çok farklı yerine gidiyor. Almanya, İngiltere, Hollanda, Fransa gibi ülkelere veriliyor. En çok sülüğü ise Rusya alıyor. Yetiştirdiğim sülüklerin yaklaşık 50 kilogramı yurt dışına gidiyor." dedi. Hacıhafızoğlu, Türkiye'den gayriresmi yollarla yurt dışına gönderilen sülüğün yılda 30 tonu bulduğunu, bunun da çok büyük bir rakam olduğunu sözlerine ekledi. (AA)

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa