Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Bilim insanları dişiye gerek kalmadan canlı yavrular oluştur

        Bilim insanları, dişi yumurtasına ihtiyaç duymadan annesiz bebekler oluşturdu.

        Bilim insanlarının dişi yumurtaya ihtiyaç duymadan oluşturdukları yavrular ufukta annesiz bebekler olabilir mi sorusunu akıllara getirdi.

        İngiliz Telegraph gazetesinde yer alan habere göre; Dönüm noktası olarak nitelendirilen araştırma; İngiltere'de bulunanBath Üniversitesi'nde yapıldı. Dişi yumurtasına ihtiyaç duyulmadan iki erkeğin DNA'sından oluşturulan yavrular oluşturuldu.

        Bilim insanları, teoride, insan vücudundaki herhangi bir hücreden embriyo elde ederek, sperm ile dölleyebileceğini gösterdi.Araştırmacılar, bu tekniği kullanarak üç nesil fare oluşturduğunu ve farelerin gayet zinde ve sağlıklı olduğunu açıkladı.

        Bilim insanları şimdicilt hücrelerini kullanarak bu teoriyi test etmeyi planlıyor.

        Moleküler Embriyolog ve çalışmanın kıdemli yazarıDr. Tony Perry, "Embriyoları farklı şekillerde yapma konusunda konuşuyoruz. Cilt hücrelerinden embriyolar yapılabildiğini düşünün. Bu her türlü faydalı olurdu" dedi.

        Dr. Tony Perry, yeni tekniğin, döllenmenin yalnızca dişi yumurtası ile olabileceğine dair 200 yıllık bilimsel bilgiyi yıktığını belirterek, “Sıradan bir deri hücresi veya vücudun herhangi bir yerindeki dokudan döllenme elde etmek mümkün” açıklamasında bulundu.

        Bilim insanları; elde edilen embriyolara sperm enjekte ettiklerinde, bunun sağlıklı farelere dönüştüklerini gördüler.

        The Francis Crick Enstitüsü'nden Grup lideriProfesör Robin Lovell-Badge ise; "Bu çalışmayı çok heyecan verici bulmalarına şaşırmadım. Bence çok ilginç bir çalışma ve güç bir teknik" açıklamasında bulundu.

        Profesör Robin Lovell-Badge, "Eminim ki bu çalışma bize döllenme hakkında oldukça güçlü bilgiler verecek. Henüz değil ama çalışma bize güçlü işaretler veriyor" dedi.

        HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa