Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Göz Sağlığı Göz içinde uçuşan cisimler lazerle buharlaştırılıyor

        Ceyda ERENOĞLU / GAZETE HABERTÜRK

        Toplumda çok sayıda kişide görülen ve ilerleyen yaşlarda daha sık rastlanan ‘göz içinde uçuşan cisimler’ bazı kişilerde görmeyi azaltacak derecede ciddi sorunlara yol açabiliyor. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu sorun günümüzde yeni lazer teknolojileri sayesinde kolayca tedavi ediliyor. Gelişen teknolojiyle uçuşan cisimleri, gözün içinde yer alan ve ‘vitreus’ adı verilen sıvıda lazerle buharlaştırıp yok etmek mümkün. İstanbul Cerrahi Hastanesi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sinan Göker, komplikasyon oranı düşük olan ve kolay uygulanan ‘ellex laser vitreolysis’ tekniği hakkında şunları söylüyor:

        ‘GEÇMİŞTE DURUMA ALIŞIN DERDİK’

        “Günümüze gelene kadar bu sorun konusunda hastalara, ‘Duruma alışın çünkü yapacak bir şey yok’ derdik. Bu sorunun kişiyi ileri boyutta rahatsız ettiği durumlarda ‘vitrektomi’ denilen riskli ve komplikasyon oranı yüksek bir ameliyat yapılırdı. Ancak tercihimiz, söz konusu risk nedeniyle bu sorunu ameliyatla gidermemek yönündeydi. Lazer teknolojisindeki ilerlemeler sayesinde, artık kişiyi ciddi şekilde rahatsız eden uçuşan cisimleri gözün içindeki sıvıda lazerle buharlaştırıp yok edebiliyoruz.”

        İŞİNİ BIRAKANLAR BİLE VAR

        ‘Laser vitreolysis’ yönteminin klinikte, ayakta uygulanan bir yöntem olduğu belirtiliyor. Bu sorun yüzünden işini bile bırakmak zorunda olan hastalarla karşılaşıldığı için çözüme ihtiyaç duyuluyor. Uçuşan cisimler, özellikle katarakt ameliyatlarından sonraki bazı durumlarda artış gösteriyor. Op. Dr. Göker, oranları çok yüksek olmasa da multifocal göz içi lensi konulan hastaların da bu sorundan etkilendiklerini belirtiyor. Göker, “Uçuşan cisimler, katarakt ameliyatı olmamış kişilerin yaşam kalitesinde de ciddi bir düşme yaratıp o kişinin psikolojisini bozacak düzeye gelebildiği için yöntemi ameliyatı olmamış kişilere de uygulayabiliyoruz” diyor.

        TEDAVİSİ 20 DAKİKA SÜRÜYOR

        Günlük yaşam kalitesinin ciddi şekilde etkileniyor olması, görme yüzdesinde düşme ve bu durumun en az 6 ay-1 yıl kadar takiple gitmemesi önemli kriterler arasında bulunuyor. Uçuşan cisimler yer değiştirerek sonradan kişinin görmeyeceği bir bölgeye gidebiliyor. Op. Dr. Sinan Göker, “Bu yöntem bazen göz tansiyonuvakalarında da uygulanıyor ancak bu süreçte daha gelişmiş bir alete ihtiyacımız var” diyor ve ekliyor: “Çünkü uçuşan cisimler ‘vitreus’ olarak adlandırdığımız gözün arka tarafını dolduran jel içinde bulunuyor ve göz içindeki lensin arkasında, retina tabakasına yakın bölgede oluşuyor. Lazer işlemi bu bölgede yapıldığı için uygulamanın çok dikkatli gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bir seans yaklaşık 20 dakika sürüyor ve bazı vakalarda 2-3 seans uygulamak gerekiyor. Geçmişte bu soruna sahip olup tedavi edemediğimiz ve ‘Bekleyin geçer’ ya da ‘Alışın’ diye gönderdiğimiz hastaları günümüzde lazerle kalıcı olarak tedavi ediyoruz.”

        LAZER TEDAVİSİNİ DENEYİMLİ BİR HEKİM YAPMALI

        Lazer tedavisinin, konusunda deneyimli bir hekim tarafından uygulanması gerekiyor. Bu noktada numaraların doğru tespiti, korneanın uygunluğu, göz kuruluğu, göz tansiyonu, göz dibi muayeneleri gibi tüm detaylı muayeneler büyük önem taşıyor. Muayene sonrası göz yapısı uygunsa sterilizasyon şartlarının yerine getirilmesi ve tedavinin planlanması gerekiyor.

        LAZER UYGULAMASINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

        Yanlış: lazer ameliyatından sonra katarakt gelişirse katarakt operasyonu yapılamaz.

        Doğru: lazer operasyonu geçirmiş hastalar ileride katarakt oluştuğunda katarakt operasyonu geçirebilir.

        Yanlış: lazer operasyonu her yaşta ve herkese uygulanabilir.

        Doğru: lazer operasyonu olabilmek için 18 yaşınıbitirmek, numara ilerlemesinin belli bir süre durmuş olması ve kornea yapısının uygun olması gerekliliği vardır. Bu nedenle düzenli muayene ve takip çok önemlidir.

        Yarın: Göz içi lensleri ile yüksek numaralı göz bozukluklarına tedavi

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa