Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        • 1

          Jihwa Prakshalana ya da Türkçe’siyle, dil temizliği Ayurvedik bakım ritüellerinde yer alan, başta ağız sağlığı olmak üzere tüm vücudun sağlığı için büyük önem taşıyan bir uygulamadır. Dilin üst tabakasının sıyrılması ile yapılan dil temizliği uygulaması dil üzerinde biriken bakteri, mantar, toksin ve ölü hücrelerin arındırılmasını sağlar.

        • 2

          Biz uyurken, sindirim sitemimiz çalışmaya devam eder. Sindirim sistemimizin biz uyurken yaptığı şeylerden birisi de vücutta biriken toksinleri dil yüzeyine çıkarmaktır. Eğer bu toksinleri sıyırıp almazsak, zamanla bağışıklık, solunum ve sindirim sistemlerimizde sorunlara yol açabilirler.

        • 3

          Ağız içi bakımı araştırmalarına göre, dil sıyırma uygulamasında kullanılan özel aparatlar diş fırçasına göre daha etkilidir. Fırça da bu anlamda bir miktar etkilidir ancak dilin üzerinde biriken tortumsu tabakayı tamamen gidermekte eksik kalır. Bu sebeple, fırça yerine bu amaç için tasarlanmış dil sıyırıcılarını kullanmak en doğru tercih olacaktır. Şimdi, dil temizliği yapmanız için 5 önemli sebebe yakından bakalım:

        • 4

          1. Düzenli dil temizliği nefes kokusunu (halitoz) giderir.

          Kötü bir nefes kokusu insanın hayatını doğrudan etkiler. Kötü nefes kokusunun insanın kendine güveni üzerinde büyük etkisi vardır. Klinik çalışmalar, kötü nefes kokusunun sebebinin dilin arka kısmıda biriken bakteriler olduğunu göstermiştir. Düzenli dil temizliği bu bakterilerin giderilmesini sağlar.

        • 5

          2. Düzenli dil temizliği yediğiniz yiyeceklerin tadını almanızı sağlar.

          İyi bir sindirim, tat alma ve ağız salgılarının iş görmesiyle başlar. Eğer düzenli dil temizliği yapıp toksik mukus tabakasını dilinizin üzerinden gidermezseniz, tat alma duyunuz zamanla azalır. Bu yüzden zamanla yanlış tatlara karşı istek geliştirebilirsiniz. Dil temizliği, dilin üzerindeki gözeneklerin açılmasını sağlar, yiyecek ve içeceklerin tadını daha iyi alırsınız ve sindirime yardımcı olursunuz.

        • 6

          3. Düzenli dil temizliği bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

          Dil, bağışıklık sisteminin ilk organıdır. Düzenli dil temizliği sayesinde dil üzerinde biriken toksinlerin vücuda yeniden girişi engellenmiş olur.

        • 7

          4. Düzenli dil temizliği ağız sağlığını iyileştirir.

          Dil temizliği diş ve ağız içi sağlığınız için de olmazsa olmazdır. Bu sayede çürüklere, plak ve tartar oluşumuna karşı da önlem almış olursunuz.

        • 8

          5. Düzenli dil temizliği sindirim sistemine iyi gelir.

          Ayurvedik uygulamalara göre iyi çalışan sindirim sistemi, sağlıklı bedenin ilk göstergesidir. Dil temizliği işlemi hem iyi tat almayı sağlar hem de ağız içi salgıların artmasını sağlayarak sindirimi düzenler.

          Kaynak: Yeniboyutlar.com

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa