Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Erkeklerde meme kanserinin belirtileri nelerdir?

        Genel Cerrahi Uzmanı Dr. İsmail Özsan, kadınlara özgü bir hastalık olarak bilinen meme kanserinin erkeklerde daha agresif ve hızlı ilerlediğini söyledi. Uzman Dr. Özcan, erken tanı konulabilmesi için erkeklerin de ayda bir kez elle meme kontrolü yapmasını önerdi.

        Dr.İsmail Özsan, en yaygın görülen belirtinin meme dokusunda hissedilebilen kitle olduğunu kaydederek, "Erkeklerde az da olsa bir meme dokusu vardır. Bu meme dokusu kadınlarda olduğu gibi meme hastalıklarına açıktır. Meme kanseri, meme başında akıntı, çatlak, şekil bozuklukları ve elle anlaşılabilen kitleler olarak belirti verir. Meme dokusu az olduğu için tanısı kolaydır ancak genelde ileri evrede anlaşılır. Hastalık meme dokusu az olduğu için daha hızlı yayılır. Erkeklerde kadınlara göre daha agresiftir ve ölümcül sonuçlar doğurur" dedi.

        "ELLE KONTROL EDİN"

        Erkeklerin her ay elle meme kontrolü yapmasını öneren Dr.İsmail Özsan, "40 yaşı geçen erkeklerde risk artmaktadır. Bu nedenle elle muayene erken tanı için çok önemli. Erkekler elle meme kontrolünü bilmeli ve uygulamalılar. Ayda bir kez ayna karşısında meme kontrolü yapılarak hissedilebilen bir kitle olup olmadığına bakılmalıdır. Her kitle tehlikeli olmayabilir ama bunun kararını hekimler vermelidir" diye konuştu.

        "SİGARA MEME KANSERİ RİSKİNİ ARTIRIYOR"

        Özsan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Erkeklerde meme kütlesi olmadığı için koruyucu ameliyat yapılamıyor. Tedavi, bütün meme dokusunun çıkarılmasıyla gerçekleşiyor. Kol altındaki lenf bezleri ve yağ dokusu temizleniyor. Bazı durumlarda meme altında bulunan kasların alınması gerekebiliyor. Sigara içen erkekler risk grubunda yer alıyor. Ailede erkek meme kanseri öyküsü olan kişiler mutlaka hekime başvurmalı."

        "JİNEKOMASTİ KANSER SANILIYOR"

        Erkekte meme dokusunun büyümesi (jinekomasti) durumunun meme kanseri sanılabildiğini anlatan Dr. İsmail Özsan, "Erkeklerde meme büyümesi meme kanseri sanılabiliyor. Ancak bu hastalık kanser değildir. Kullanılan ilaçlar, genetik yapı ve testis tümörleri erkekte meme büyümesine neden olabilir" diyerek sözlerini sonlandırdı.

        İHA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa