Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalp Sağlığı Kalp ve Damar Kalp pili nedir? Kalp pili kimlere takılır?
        • 1

          Çabuk yorulma, halsizlik ve göğüste ağrı kalp yetmezliğinin ilk belirtileri olabiliyor. Ani kalp durmasına karşı önlem alınmasında ve ritim bozukluğuna bağlı krizlerin dışında kalp yetersizliğinin tedavisinde kullanılan kalp pilleri hastaya önemli konfor sağlıyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erol Sağatlı, kalp pilleri ve kullanım alanları hakkında bilgi verdi.

        • 2

          Kalp, birçok organdan farklı olarak elektriksel uyarı oluşturma ve iletme özelliğine sahiptir. Kalbin bu elektrik sistemi yaşa göre değişmekle birlikte, nabzın belli bir aralıkta olmasını sağlar. Farklı hastalıklara bağlı olarak kalp elektrik sisteminde yaşanan bozulmalar nabzın yavaşlamasına ya da aşırı yükselmesine neden olabilir.

        • 3

          Kalp pilleri artık sadece ani kalp durması önlemek amacıyla değil; kalp yetmezliği, ritim bozuklukları, kalp kasını tutan ciddi hastalıklar, kalp kasılma gücünde ileri derecede azalma ve kalp büyümesi olan hastalarda da kullanılır.

        • 4

          Kalp rahatsızlıklarından dolayı sık sık hastaneye yatan hatta yoğun bakım tedavisi gören hastaların hayat kalitesi oldukça düşer. Nefes darlığı, çabuk yorulma gibi şikayetlerde düzelme sağlanamayan ve kalp krizi riski taşıyan uygun hastalarda kullanılan kalp pili, daha önce kullanılan ilaçlara göre kriz riskini en aza indirirken hayat konforunu da artırır.

        • 5

          Kalp pili takılmasının ardından şikayetlerde azalma görülürken, kalp büyümesi sorunu yaşayan hastaların da kalp boyutlarında küçülme olur.

        • 6

          Kalp pilleri kalp ritmini takip edip algılayarak çalışmaktadır. Kalp atımlarının durması halinde kalp ritmini ve atımlarını uyararak kalp ritmini tek başlarına sürdürebilmekte ya da sorun çıktığında aralıklı olarak kalp ritmini destekleyebilmektedir.

        • 7

          Teknolojinin ve tecrübenin artışına paralel olarak daha karmaşık ve akıllı piller daha kolay tekniklerle takılmaktadır. Günübirlik küçük cerrahi işlem olarak değerlendirilen operasyonla pil, genellikle sol köprücük kemiğinin 1-2 cm altına yerleştirilir.

        • 8

          Lokal anestezi ile cilt altına bir cep açılarak yerleştirilen jeneratör kısmı toplardamarlar içinde ilerletilen bir ya da iki tel aracılığıyla kalbin odacıkları ile irtibatlandırılır.

        • 9

          Temel çalışma mantığı jeneratörün teller vasıtasıyla hem kalp ritmini algılaması hem de gerektiğinde ihtiyaç olan kalp bölgesine elektrik uyarısı vermesidir.

        • 10

          Kalp pillerinin takılması için her hangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Uygun merkezlerde doğuştan kalp ritim bozukluğuyla doğan bebeklere bile takılabilmektedir. Kalp pili takılan hastaların belli aralıklarda kontrolden geçmesi gerekmektedir.

        • 11

          Kontroller pilin özelliğine göre ve hastadan hastaya değişmekle beraber genellikle 6 ayda bir yapılmaktadır. Pilin ömrünün azaldığı dönemlerde takip sıklığı 3 aya kadar düşmektedir.

        • 12

          Kalp pilleri teorik olarak tüm elektronik cihazlarla potansiyel etkileşme riski taşımaktadır. Ancak bu etkileşimler genellikle önemsiz ve ciddi kısıtlamalar gerektirmemektedir. Bununla birlikte;

          * Manyetik Rezonans görüntüleme (MR) kullanılmamalıdır.

        • 13

          * Enerji santralleri, büyük jeneratörler, iletim hatları ve iletim binalarından uzak durulmalıdır.

          * Radyo ve televizyon yayın kulelerinden uzak durulmalıdır.

          * Bazı müzik sistemleri hoparlörlerinde ki mıknatıslar kalp pillerini etkileyebilmektedir.

        • 14

          * Cep telefonu ve telsiz telefonlar pilden 15 cm uzakta tutulması önerilmektedir.

          * Metal detektörleri ve X-Ray cihazları kullanılmamalıdır.

          * Kalıcı kalp pillerinde dahili güvenlik özellikleri vardır. Bu özellikler kalıcı kalp pilinizi elektrikli ev aletlerinden koruyabilir.

        • 15

          Buna rağmen çamaşır makineleri, elektrikli battaniyeler, süpürgeler, ütüler, kablosuz bıçaklar, koşu bantları, saç kurutucuları, mikrodalga gaz ve elektrik fırınları, televizyonlar, radyolar, mutfak robotları elektrikli kablolu saç kurutma makineleri, çağrı cihazları, dikiş makineleri ve overlok makineleri gibi ev aletlerinden 10-15 cm. uzak durmak gerekmektedir. Bütün bu aletler kullanılırken dikkatli olunmalı ve yalnız iken kullanılmamalıdır.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa