Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Tarihin parçalarını otizmli çocuklar birleştirecek

        Melis APAYDIN İDE / GAZETE HABERTÜRK

        Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ergün Laflı, bir süre önce yurtdışındaki çalışmalardan esinlenerek, otizm ve arkeoloji arasındaki bağlantı üzerine araştırmalar yapmaya karar verdi. Araştırmaları sırasında karşılaştığı bir örnek çok çarpıcıydı. “İtalya’nın başkenti Roma’nın üzerinde helikopterle gezdirilen otizmli bir çocuk, sadece bir kez tepeden gördüğü tarihi Kolezyum’u tek seferde çizebilmiş. Bunun üzerine Oxford, Michigan gibi dünyanın önde gelen üniversitelerinde konuyla ilgili araştırmalar yapılmış. Otizm ile arkeoloji arasında bir bağ olduğu tespit edilmiş. Türkiye’de henüz böyle bir araştırma yok. Fakat sadece bizim üniversitemizin arkeoloji bölümünden 3 otizmli öğrenci iyi derecelerle mezun oldu” diyor Prof. Laflı. Gördüklerinden hareketle, otizmli çocukların “olağanüstü” olarak nitelendirdiği görsel hafıza yeteneklerinden, arkeolojik kazılarda faydalanılacak bir projeyi hayata geçirmeye karar vermiş Prof. Laflı: “Ancak elbette her otizmli aynı değil. Bizim kastettiğimiz grup, normal bir bireyden çok daha fazla görsel zekâya sahip olanlar. Arkeolojide en önemli konu bütüne ait parçaları birleştirmektir. Otizmli çocuklar kazılarda bulduğumuz eserleri bir bütün haline getirmemiz konusunda bize yardımcı olacaklar. Bunun için Otistik Çocukları Koruma ve Yönlendirme Derneği’yle (ODER) işbirliği yapacağız.”

        ‘ÇOCUKLARIN HAYATI DEĞİŞECEK’

        Prof. Laflı’nın çalışmasını çok olumlu karşıladıklarını belirten ODER Başkanı Ergin Güngör ise, şunları söylüyor: “Daha önce konuya ilişkin ufak çalışmalarımız olmuştu. Ancak seminerler düzeyinde kalmıştı. Hocamızın başlattığı araştırmalar tamamlandıktan sonra, görsel hafızası güçlü otizmli çocukların ailelerinden bize başvurmalarını isteyeceğiz. Ailelerin bu durumu memnuniyetle karşılayacağını düşünüyorum. Profesör Laflı’nın bu girişimi birçok otizmlinin hayatını değiştirebilir.”

        SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

        Seçilecek bir doktora öğrencisi, ‘otizm ve arkeoloji’ arasındaki bağı tez konusu olarak belirleyecek. Prof. Laflı’nın danışmanlığında çalışacak ekip, projeye dahil olabilecek otizmli çocukları tespit etmek için, ODER’le iletişime geçecek. Ardından çocuklarının bu projede yer almasını isteyen ailelerin başvuruları değerlendirilecek. Seçilecek çocuklar, arkeolojik kazılarda uzmanlara yardımcı olmak için görevlendirilecek. İzmir’de başlayacak uygulama başarıya ulaşırsa, Türkiye geneline yayılacak.

        DAHİ BELLEK WİLTSHİRE İSTANBUL'U DA ÇİZMİŞTİ

        İNGİLTERE’de 1974’te dünyaya gelen Stephen Wiltshire’a 3 yaşında otistik tanısı konuldu. 5 yaşında resim yapma kabiliyeti keşfedildi. 8 yaşında hayali şehir çizimleri yapmaya başladı. 9 yaşında konuştuğunda ilk kelimesi “kâğıt”tı. Wiltshire, bugün dünyanın en büyük resim sanatçılarından biri. Helikopterle yaptığı turlarda hafızasına kaydettiği görüntüleri, olağanüstü bir çizim gücüyle resmediyor. Roma, Hong Kong, Frankfurt, Madrid, Dubai, Kudüs, Londra, Singapur ve New York’u resmeden “dahi bellek” lakaplı Wiltshire, hafızasından çizdiği 4 metrelik İstanbul resmiyle de büyük beğeni kazanmıştı.

        OTİZM NEDİR?

        Otizm, sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen bir gelişim bozukluğu olarak biliniyor. Çocuklarda genellikle doğumdan sonraki ilk iki yıl içinde ortaya çıkıyor. Erkek çocuklarda kız çocuklarından 4 kat daha fazla görülüyor. Otizmli çocuklar yaygın bilinen sistemde genelde öğrenme zorluğu çekiyor. Ancak bazıları müthiş bir görsel zekâya sahip oluyor.

        Bir otizmlinin müthiş görsel hafızasının beyazperdeye taşındığı 1988 yapımı Yağmur Adam’da, Dustin Hoffman ve Tom Cruise başrolleri paylaşmıştı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa