Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Cinsel Sağlık Kısırlık Tüp bebek tarih mi oluyor?

        İsveçli Doktor Pascal Mock'un geliştirdiği ve kadın rahminde gerçekleştirilen yeni yapay döllenme yolu yardımıyla laboratuvar ortamında döllenen ‘tüp bebeklerin’ tarihe karışabileceği belirlendi. Bu haber büyük yankı uyandırdı, peki gerçekten böyle bir şey mümkün olacak mı? Yeni yöntem tüp bebeğe alternatif mi olacak? Tüp bebek tarihe mi karışacak? İşte merak edilen bu soruların yanıtları...

        PROF. DR. GÜRGAN: "BAZI HASTALARA YARDIMCI OLABİLİR"

        Dünya Tüp Bebek Derneği Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan, bu yöntemin 3-4 yıldır üzerinde çalışıldığını belirterek şunları söyledi:

        "Bir kapsül içine Sperm ve yumurta konularak kadının rahmine yerleştiriliyor ve döllenme burada sağlanmaya çalışılıyor. Burada amaç döllenmenin rahmin içinde yanı kadın vücudunun içinde sağlanması ve döllenme oluşmasını takiben hemen gömüleceği ortamda bulunması. Bu sayede daha fizyolojik ekonomik ve başarılı bir yöntem geliştirilmesi isteniyor. Bu yöntem bir çeşit tüp bebek yöntemi ancak başarısı ispatlanırsa ve teknik geliştirilebilirse bir kısım çiftte tedavinin basitleştirilmesine, kolaylaştırılmasına ve ucuzlamasına yardımcı olabilir. Şu anda tüp bebek tedavisinin bütün sahalarının değiştirilmesine katkı yapamaz. Ancak belirli bir grup hastada ve belirli bir dönemde yardımcı olabilir.

        "HASTALARIMIZI BİRAZ SABRETMEYE DAVET EDİYORUM"

        Bu tip teknikleri yakın gelecekte daha sık duyacağımızı dile getiren Prof. Dr. Timur Gürgan, "Örneğin tüp bebek için yapılan uygulamaların insan eli demen otomatiğe edilmiş laboratuvarlarda yapılmasına başlandı. Robotlar da bu aşamada kullanılacak. Genetik olarak ayarlanmış ve yüzde 100'e yakın gebelik sağlayacak embriyo üretimine geçilmesine çalışılıyor. Kök hücrelerden sperm ve yumurta ile birlikte rahim üretilmesi mümkün olacak. Bahsedilen tekniğin ön uygulanmasına katkıda bulunduk. Ancak bu yıl Helsinki'de yapılacak ESHRE toplantısında tekniğin ilk sonuçları ve uygulama alanları hakkında yapılacak bilimsel açıklamalara göre hastalarımızı detaylı bilgilendirecegiz. Hastalarımızı biraz sabretmeye davet ediyorum" dedi.

        "TÜP BEBEK TARİH OLMAYACAK"

        Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir ise, “Anne rahminde döllenen bebekler tüp bebeğe alternatif bile olamaz. Tüp bebek tarih olmayacak. Bu yöntem başarılı olursa ancak klasik tüp bebeğin bir versiyonu olabilir" açıklamasında bulunarak şunları söyledi: "İsveçli Doktor Pascal Mock'un geliştirdiği ve kadın rahminde gerçekleştirilen yeni yapay döllenme yolu yardımıyla laboratuvar ortamında döllenen ‘tüp bebeklerin’ tarihe karışabileceği belirlendi. Haber tıp dünyasında ve medyada yankı uyandırsa da ‘Tüp bebek’ tarih olmayacak.

        DR. TAŞDEMİR: "ÇOK DAHA FAZLA DENEYE İHTİYAÇ VAR!"

        Geliştirilen bu yeni metotta; silikon bir kapsülün içerisine konulan sperm ve yumurta hücreleri döllenmenin gerçekleşmesi için ana rahmine yerleştirildi. Yalnızca 1 cm uzunluğunda ve 1 mm genişliğinde olan bu silikon tüpün üzerindeki 360 delik yardımıyla rahimdeki sıvılarla etkileşim içerisine girdi. Doktorlar bu kapsülü yalnızca 24 saat rahimde tuttuktan sonra dışarı çıkardı ve kapsülün içerisinde döllenmiş olan embriyolardan en sağlıklılarını tercih ederek yeniden ana rahmine yerleştirdi. Silikon tüp yardımıyla gerçekleştirilen yapay döllenmelerin hem eşlere daha doğal bir döllenme duygusu yaşatarak maneviyat verdiği, hem de ana rahminde döllenmiş olan embriyoların daha sağlıklı olmasını sağladığı belirtildi. Uzmanlar ise bu sistemin tüp bebek tedavisinden daha başarılı sonuçlar verdiğinin kanıtlanabilmesi için çok daha fazla deney yapılması gerektiğini belirtiyor."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa