Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık 12 ülkenin uzmanları organ nakli ve bağışı için bir araya geldi

        Türkiye’nin önderliği ve sivil bir platformun koordinasyonunda oluşturulan International Transplant Network (Uluslararası Organ Nakli Ağı) Çalıştayı’nda organ nakli profesyonelleri bir araya geldi. 6’ncısı gerçekleşen Çalıştay sonunda 72 ülkeyi kapsayan organ bağışı ve nakline ilişkin ihtiyaç ve öncelikleri belirleyen bir eylem planı hazırlanacak.

        72 ÜLKEYİ KAPSIYOR

        International Transplant Network-ITN (Uluslararası Organ Nakli Ağı) projesi organ nakli alanında çalışan 5 mesleki sivil toplum kuruluşu ve 5 üniversitenin oluşturduğu tamamen sivil bir platform tarafından başlatıldı. Ekonomi Bakanlığı tarafından Organ Nakli Koordinatörleri Derneği öncülüğünde finansmanı sağlanan ve Sağlık Bakanlığı tarafından da desteklenen proje, hedeflendiği gibi kısa sürede uluslararası bir nitelik kazandı.

        72 ülkeyi kapsayan projenin amacı; organ bağışı ve organ naklinde çeşitli seviyelerde eksiklikleri olan ülkelerde sistemin gelişmesine ve iyileştirilmesine yönelik Türkiye'nin önderliğinde bir teknik yardım ve işbirliği ağı oluşturmak. Aynı zamanda bu ülkelerin Sağlık Bakanlığı temsilcileri ve organ nakli profesyonelleri ile ülkemizdeki profesyoneller ve sağlık sektörü arasında gelişen ilişkiler sayesinde Türkiye’de organ nakli olmak isteyen yabancı hastalara da fırsat sağlamasına öncülük etmek.

        ÜLKELER ARASI İŞBİRLİĞİ ÖNEMLİ

        Projenin 1. Fazında; ITN’de yer alan ülkelerin organ bağışı ve nakli alanındaki durum tespitleri yapmak, ihtiyaçları ve öncelikleri belirleyerek bir eylem planı oluşturmak üzere şimdiye kadar 5 çalıştay gerçekleştirildi. Çalıştaylara 58 ülkeden onlarca uzman katıldı. Kalan 12 ülkenin temsilcileri ise 3 Aralık 2015’de 6. Çalıştay için İstanbul’da bir araya geldi.

        Türkiye’nin organ nakli hizmetlerinde geldiği nokta ve sağlık sektörümüzün görünürlüğü açısından geniş bir yelpazeye hitap eden Uluslararası Organ Nakli Ağı (International Transplant Network) 6. Çalıştayı’nda 12 ülkeden 30 civarında üst düzey uzman yer alıyor. 3 gün sürecek toplantılarda, ülkelerin organ nakli ve bağışı konusunda bulundukları durum ve sorunların çözüm yöntemlerine ilişkin öneriler tartışılacak. Organ Nakli Koordinatörleri Derneği Başkanı Dr. Yavuz Selim Çınar, Çalıştay’da organ nakli ve bağışı konusunda ülkelerarası işbirliğinin önemine değindi.

        ORGAN NAKLİ DÜNYANIN BİRÇOK ÜLKESİNDE EN ÖNEMLİ SORUN

        “Organ nakli açısından bakıldığında sadece Türkiye’de değil dünyanın birçok ülkesinde en önemli sorun organ bağışı ve naklinin yetersizliği, bekleme listelerinde bulunan hasta sayılarının çokluğu ve nakil konusunda eğitimli sağlık personeli yetersizliğidir. Bu ortak sorunlara çare bulmanın yolu ise işbirliği içinde yapılacak çalışmalardan geçiyor. ITN ile ulaşılmak istenen sonuç, öncelikle gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçlarının belirlenip bu ihtiyaçlar doğrultusunda Türkiye öncülüğünde oluşturulan network çatısı altında çözümler üretebilmek. Bu çalışmaların ilk sonucu ise 14-18 Aralık 2015 tarihlerinde İstanbul’da yapılacak olan Uluslararası Organ Nakil Koordinatörlüğü eğitimi olacak."

        YILLARA YAYILACAK BİR PROJE

        Projenin 2. Fazında ise hazırlanan eylem planının uygulanmasına geçilecek. Bu çerçevede çeşitli seviyelerde sağlık profesyonellerinin organ bağışı ve nakli alanında eğitimi, staj programları ile katılan ülkelere çalışma ziyaretleri organize edilecek. 72 ülkeden sağlık editör/muhabirleri ile çalıştaylar, bilimsel etkinlikler, organ nakilli çocuklar için uluslararası kamplar, katılan İslam ülkeleri ile toplumsal farkındalığı artırmaya yönelik din adamları zirvesi gibi yıllara yayılan birçok faaliyetin de hayata geçirilmesi planlanıyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa