Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Nakil Kök hücre nakli bazı hastalıklar için ilk seçenek!

        Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fahir Özkalemkaş, kök hücre (kemik iliği) nakli konusunda Türkiye'de bilgilendirme eksikliği bulunduğunu belirterek, "Kök hücre nakli bazı hastalıklarda ilk seçenektir. Geniş bir zaman dilimi gerektiren tedavi süreci vardır" dedi.

        Özkalemkaş, yaptığı açıklamada, kök hücre nakli operasyonu geçiren bir hastanın iyileşmesi ve normal yaşamına dönmesi için belli bir tedavi sürecinin olması gerektiğini söyledi.

        Toplumda kök hücre konusunda bilgi eksikliği bulunduğunu dile getiren Özkalemkaş, sözlerine şöyle devam etti:

        "Aslında ilik nakli olarak bilinen şey kök hücre naklidir. İnsanlar zaten ilik nakli cümlesinden de korkmaktadır. Bizim yaptığımız kök hücre naklidir. Kök hücre nakli bazı hastalıklarda ilk seçenektir. Geniş bir zaman dilimi gerektiren tedavi süreci vardır. İlk 300 gün çok önemlidir. Nakil işlemi karar, hazırlık, nakil ve sonrası izlem dönemi olmak üzere uzun bir süreçtir. Bunun hasta ve ailesine iyi bir şekilde zaman ayrılarak anlatılması çok önemlidir. Öyle filmlerde, dizilerdeki gibi nakil olup ertesi gün taburcu olunmamaktadır. Asıl izlem gereken nazik günler nakilden sonra başlamaktadır. Bu nedenle izlemlerin düzenli yapılması yaşamsal önemdedir. Çok çeşitli sorunlarla karşılaşılan ilk 100 gün önemli olup sonraki takiplerin de en az 300 gün sürebileceği unutulmamalıdır."

        Özkalemkaş, kök hücre naklinin hastalık tipine göre farklılık gösterebilen bir tedavi biçimi olduğunu anlattı.

        Kemoterapiler sonrası nükseden hastalıklarda tam sağlığına kavuşturabilecek tek seçeneğin nakil olduğunu vurgulayan Özkalemkaş, ölümcül olabilecek bir hastalıkta tekrar sağlığın yakalanmasının hastaların ifadeleriyle de ikinci bir yaşam şansı gibi algılandığını belirtti.

        Nakillerde başarının yüzde 60-80 olmasının, kök hücre naklinin önemli bir tedavi seçeneği olduğunu gösterdiğine dikkati çeken Özkalemkaş, aile-hasta-hekim iş birliği ile bu zorlu sürecin başarıyla atlatılabildiğini sözlerine ekledi.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa