Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ortopedi Omurga cerrahisinde robot dönemi

        Türkiye’de her yıl yaklaşık 10 bin kişi omurga rahatsızlığı sebebiyle ameliyat oluyor. En zorlu ameliyatların başında gelen omurga ameliyatlarında en büyük risk ciddi ve kalıcı rahatsızlıklar. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk, bu rahatsızlıkların önüne geçmek ve hastanın iyileşme sürecini kısaltmak için yeni teknolojiler geliştirildiğini operasyonlarda sıfır hata için Rönesans robot döneminin başladığını belirtiyor.

        TIP ALANINDAKİ YENİLİKLER HASTANIN YAŞAM KALİTESİNİ YÜKSELTİYOR

        Teknolojinin gelişmesiyle birlikte tıp alanında yapılan değişimler hastalar için büyük umutlar doğuruyor. Özellikle büyük ve hassasiyet gerektiren ameliyatlar için teknolojiden yararlanan doktorlar robot yardımlı cerrahi asistanlar ile hata payını sıfıra indiriyor.

        Daha güvenli ve daha doğru tedavi gerçekleştirmek için spinal cerrahide kullanılan ilk robotik sistem olan Rönesans robot sistemi ise omurga ameliyatları için büyük önem taşıyor. Bu sistemin dünya çapında birçok başarılı örneğinin olduğunu söyleyen Doç. Dr. Çağatay Öztürk robotun omurga ameliyatlarında çok büyük bir yarar sağladığının altını çiziyor.

        Robot sisteminin hata payını ortadan kaldırdığını anlatan Doç. Dr. Öztürk sistemin robotun çalışma şeklini şu şekilde dile getiriyor; “Omurganın cerrahi tedavisinin planlaması çok ciddi hassasiyet gerektirir. Her hastanın anatomisi farklı olduğundan dolayı tedavinin benzersiz zorlukları oluyor. Rönesans robot sistemi ise bu zorlukları ortadan kaldırıyor diyebiliriz. Çünkü sistem operasyon öncesinde cerrahın kendi bilgisayarına yüklenen program vasıtasıyla ameliyatta yapacağı uygulamayı sanal ortamda en ince noktasına kadar önceden planlamasına imkan tanıyor. Ameliyatın bilgisayarda programlanabilmesini sağlıyor ve operasyon sırasında da bilgisayar kontrollü kol yardımıyla yüksek düzeyde hassaslık ve doğrulukla çalışıyor. Ameliyat sırasında cerrahın robotu yönlendirmesi ile önceden planlanmış yerlerde güvenle implantlar yerleştiriliyor.”

        HEM HASTAYI HEM CERRAHİ EKİBİ RASYASYONDAN KURTARIYOR

        Robotun hastanın iyileşme sürecini de kısalttığını belirten Doç. Dr. Öztürk sözlerine şöyle devam ediyor;

        “Rönesans robotu skolyoz, kifoz, bel kayması, bel kırığı, omurgadan biyopsi alınması gibi büyük ameliyatların küçük kesilerle yapılmasını sağlıyor. Böylece operasyon sonrasında hasta daha az ağrı çekiyor ve daha hızlı iyileşiyor. Robotla yapılan ameliyatın en önemli avantajlarından biri de hem hastayı hem de hekimi radyasyondan kurtarması. Bu sistem ile hastanın ve cerrahi ekibin ameliyat esnasında radyasyona maruz kalması önleniyor” dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa