Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Mavi ışık hastası Poyraz bebek artık sağlıklı!

        "Mavi ışık" diye tabir edilen "Crigler Najjar" hastalığı nedeniyle günde 10-12 saat arasında ışık tedavisi gören 11 aylık Poyraz Ergün, babasından yapılan karaciğer nakliyle sağlığına kavuştu.

        Antalya'da 3 günlükken yakalandığı hastalığa karşı yaşam mücadelesi veren Poyraz bebeğin sağlık durumuyla ilgili basın toplantısı düzenlendi.

        200 KİŞİDE BİR GÖRÜLÜYOR

        Toplantıda konuşan baba Servet Ergün, oğlunun hastalığı ve tedavi süreciyle ilgili yaşadıklarını anlattı.

        Oğlunun dünyada 200 kişide görülen "mavi ışık" hastalığı teşhisinin konularak, hastanede bir müddet yoğun bakımda tutulduğunu hatırlatan Ergün, o dönemde oğlunun yaşama şansının sadece mavi ışık olduğunu belirtti.

        Ergün, Poyraz bebeği mavi ışıkta bir müddet tuttuklarını ve bu süreçte bazı sıkıntılar yaşadıklarını aktararak, şu şekilde konuştu:

        "Bu cihazın değeri, 10 bin liraydı ve alma gücüm yoktu. Aynı cihazı fotoğraflayarak kendim sanayide yaptırdım. Poyraz'ı yaklaşık 16 gün boyunca orada tuttum. Bu dönemde bir hayırsever, bize bir fototerapi cihazı hediye etti. O cihazla oğlumun başında sabahlara kadar nöbet tutuyorduk. Çünkü gözünün ışığa maruz kalmaması gerekiyordu, ışığa maruz kalması halinde gözlerinin kör olma riski vardı. Eşim, kızım ve ben, başında bekliyorduk."

        "BAYRAMIN EN GÜZEL HEDİYESİ POYRAZ OLDU"

        Ergün, ışık tedavisi görürken oğlunun karaciğeri tam olarak çalışmadığı için, sarılık değerlerinin yüksek seyretmesi nedeniyle organ nakli ameliyatı olması gerektiğini gözyaşları içinde anlatarak, bu süreçte Prof. Dr. Koray Acarlı'ya ulaştığını ifade eden Ergün, hastaneye ve doktora teşekkürlerini iletti.

        Ergün, "Poyraz'ı bize bembeyaz verdiler. Dünyanın en güzel şeyi. 'Poyraz'ımı bembeyaz görebilir miyim' diye dua ediyordum. Allah razı olsun. Çok sağolsunlar. Bayramın en güzel hediyesi Poyraz oldu. Hocamın ellerinden öpüyorum. O duygu içerisindeyim" ifadelerini kullandı.

        Baba Ergün, oğluna çok sayıda vatandaşın karaciğerini vermek için gönüllü olduğunu anlatarak, kendisinden alınan karaciğerin nakledilmesine karar veridliğini aktardı. Ergün, nakile karar verildikten sonra yağlanmayı gidermek amacıyla zayıflamaya karar verdiğini ve yaklaşık 3 ayda 15 kilogram zayıfladığını söyledi. Testlerini yaptırdıktan sonra Dr. Acarlı'nın yağlanma söz konusu olmadığını ve karaciğer naklinde de başarı oranın yüzde 90 olduğunu söylemesi üzerine, organ nakli ameliyatının gerçekleştiğini dile getirdi. Ergün şöyle konuştu:

        "Ameliyatın ardından Poyraz'ı sağ salim kurtardık. Herkese çok teşekkür ederim. Yeri geldi eşime su alacak durumum yoktu. Yaşadıklarımız atlatılabilir değildi. Kendim bile inanmış değilim. Sanki eve gidince 'o mavi ışığı yine mi' koyacağız diye düşünüyorum. Gerçekten çok mutluyum. Ameliyattan sonra çocuğumu tanıyamadım. Çünkü 10 aydır çocuğu sapsarı görüyorduk.Çok mutluyuz."

        Anne Zeliha Ergün de, "Çok mutluyum çok sevinçliyim. 9-10 aydır biliyorsunuz neler çektik. Çok uğraştı eşim. Allah'ın izniyle çıktılar, iyi oldular" dedi.

        Poyraz bebeğin ameliyatı ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Koray Acarlı, ameliyatın 7 saat ve başarıyla sürdüğünü belirtti. Poyraz bebeğin ameliyatın ardından sağlığına kavuştuğunu anlatarak, şunları kaydetti:

        "Bu hastalık 600 veya 1 milyon sağlıklı doğumdan birinde görülen bir hastalık. Bu haliyle nadir görülen bir hastalık. Doğumdan sonra eğer belli önlemler alınmaz ise hastalar kandaki sarılık yapıcı maddenin birikimiyle artık yaşamlarını devam ettiremeyecek hale çok çabuk gelebiliyorlar. Bu nedenle babasından aldığımız karaciğerin sol yarısını alarak bir ameliyat yaptık. Poyraz bebeğe karaciğeri naklettik. Poyraz'a yakın zamanda hastaneden taburcu edeceğiz. Organ naklinde de klasik cümle şudur, 'Bir insan tamamen normal olmak için bu ameliyatı olur. Poyraz da diğer çocuklar gibi okula gidip koşup oynayacak. Poyraz da diğer çocuklarla aynı olmalı. Ancak ömür boyu ilaçlarını kulalnmalı ve kontrollerini yaptırmalı. Poyraz takip dönemleri dışında tamamen normal bir çocuk olarak yoluna devam edecek."

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa