Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Cinsel Sağlık Kısırlık Çocuk sahibi olmak zorlaşıyor!

        Yapılan araştırmalar her 7 çiftten birinin çocuk sahibi olamadığını ortaya koyuyor. Her sağlık sorunu her ne kadar aileyi ve çevreyi de ilgilendirse de aslında yalnızca bir kişinin hastalığı ve sağlık sorunudur. Örneğin şeker hastası olduğunuzda bu süreci tedaviyi kontrolleri tek başınıza yürütürsünüz. Oysa kısırlık ya da bir başka deyişle infertilite “ iki kişiyi tutan dünyadaki tek hastalıktır”. Bu özelliği infertiliteye doğru ve özenli yaklaşımı daha da önemli kılmaktadır. Özellikle ülkemiz gibi geniş aile kavramı yaygın kültürlerde kısırlık yalnızca çiftleri değil onların ailelerini yani çok daha kalabalık bir kitleyi etkisi altına alıyor ve çoğu zaman mutsuz ediyor.

        Günümüzde dünyada 6 milyondan fazla tüp bebek var. Bu sayının her geçen yıl artacağını tahmin etmek ve söylemek hiç de zor değil.

        KISIRLIK DÜNYA NÜFUSUNU TEHDİT EDEN İLK ÜÇ HASTALIKTAN BİRİ

        Dünya Sağlık Örgütü çok önemli bir saptamada bulundu ve kısırlığı dünyadaki en önemli sağlık sorunları arasında üçüncü sırada kabul etti. Bu saptamanın belki de en önemli sonucu; “Kısırlığın dünya nüfusunu tehdit eden, giderek artan ve önlem almayı gerektiren bir sağlık sorunu“ olarak kabul edilmesi...

        Üreme her ne kadar kadın ve erkeğin doğal insani hakkı ve isteği olsa da kimi zaman üreme sağlığı nüfus planlaması, nüfus dağılımı ve coğrafyalardaki siyasi ve sosyal dengeleri de etkiliyor. Bu sebeple her ülkenin kendine ait doğru ve geleceğe yönelik üreme sağlığı ve nüfus planlaması politikası geliştirmesi ekonomik, sosyal ve siyasi olarak önem taşır.

        Modern yaşam koşulları hepimiz için vazgeçilmez kolaylıklar sağlıyor; internetten ödeme yapıyor, uçak bileti alıyor, bilgisayar üzerinden dünyanın öbür ucundaki sevdiklerimizle görüntülü konuşma yapabiliyoruz. Ancak her şeyin bir bedeli var üstelik modern yaşamın bedeli çok ağır…

        HEM KADIN HEM DE ERKEK İÇİN ÇOCUK SAHİBİ OLMAK GİDEREK ZORLAŞIYOR

        Üreme Sağlığı ve Tüp Bebek uzmanı Op. Dr. Hakan Özörnek modern yaşamla birlikte geçtiğimiz yüzyılda 100 milyonun üzerinde olan sperm sayılarının üst sınırının günümüzde dünya sağlık örgütü tarafından 15 milyon olarak belirlendiğini söyledi. Özörnek bunun insan üremesini tehdit eden bir durum haline geldiğine işaret etti.

        Erkeklerin karşılaştığı sperm azlığının çeşitli nedenleri olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Özörnek bunlardan bir tanesinin toksinler yani çevresel zararlı etkiler olduğunu bunlar arasında sigarayı, alkolü, uyuşturucu maddeleri saymanın mümkün olduğunu söyledi. Modern yaşamın getirdiği tehlikeli durumlar yani sulardaki atıklar, ağır metaller, hava kirliliği gibi olumsuz etkiler de üreme sağlığını olumsuz etkiliyor.

        Op. Dr. Hakan Özörnek belli hayvansal gıdaların üretiminde kullanılan bir takım hormonların özellikle erkek vücudunda östrojen hormonuna dönüşerek erkeklerde ciddi biçimde sperm üretimini azalttığını kaydetti.

        Dr. Özörnek, yapılan çalışmaların sonuçlarına göre çokta uzak olmayan bir gelecekte tüp bebek yöntemi ile dünyaya gelen bebeklerinin sayısının normal yoldan gebelik sonrası doğan bebeklerden daha fazla olacağını bildirdi.

        FRANSA'DA PEK ÇOK ERKEK YARDIMCI ÜREME YÖNTEMLERİ OLMADAN ÇOCUK SAHİBİ OLAMIYOR!

        Fransa’da yapılan bir araştırmaya göre 2027 yılında Fransa’da çok sayıda erkeğin yardımcı üreme yöntemleri olmaksızın çocuk sahibi olamayacaklarını ortaya koyduğunu söyledi.

        Op. Dr. Hakan Özörnek kadınlarda ise artan obezite, stres, evlenme ve çocuk sahibi olma yaşının ilerlemesi yoğun çalışma hayatı ve kariyerin öncelikli olması gibi sebeplerle çocuk sahibi olmanın aynı şekilde zorlaştığına dikkat çekti. Op. Dr. Özörnek, Bunun yanı sıra sık sık yapılan yanlış diyetler, dengesiz beslenme, sigara ve alkol kullanımı da kadınların anne olmasını engellediğini kaydetti. Aşırı şişmanlık kadar aşırı zayıflığın da kısırlığa nenden olabileceğini hatırlatan Hakan Özörnek düzenli, dengeli ve mümkün olduğunca doğal ve sağlıklı beslenmeye dayalı yaşam tarzının hem kadınlar hem de erkekler tarafından benimsenmesinin üreme sağlığı açısından önemli olduğunu vurguladı.

        Özörnek tüp bebek uygulamalarının azalan ve yaşlanan dünya nüfusu ile ilgili olarak nüfusun istenen düzeylere çıkarılmasında vazgeçilmez bir araç olabileceğinin öngörüldüğüne işaret etti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa