Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Selin vurduğu Hopa için şimdi de salgın hastalık uyarısı

        Arif BALKAN / GAZETE HABERTÜRK

        Artvin'in Hopa İlçesi’nde 5 gün önce meydana gelen ve 8 kişinin öldüğü, 3 kişinin kaybolduğu sel felaketi sonrası sular çekilirken, kalan çamur ve balçık temizlenmeye çalışılıyor. Yaklaşık 1 metreye ulaşan balçıkla kaplanan mahallelerde temizlik sürerken, çok sayıda otomobil ve kamyon kısmen halen toprak altında. Vatandaşlar, hasarlı ve çamurla kaplı yollardan araçları ile ilerleyerek köy ve mahallelerine ulaşmaya çalışıyor. Kimi vatandaşlar ise çamur ve balçığın içerisinde kalan odunları topluyor.

        KAYIPLAR ARANIYOR

        Sel ve heyelanlarda kaybolan 5 yaşındaki Talha Su, Melike Kakşi ile yeğeni 18 yaşındaki milli atlet Nejla Kakşi’yi arama çalışmaları ise sürüyor. Jandarma Özel Arama Kurtarma (JÖAK) su altı timleri dere boyunca, AFAD ekipleri ise karada arama çalışması yürütüyor.

        HELİKOPTERLER GIDA VE SU TAŞIYOR

        Hopa Limanı’ndan kalkan Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı helikopterler, karadan ulaşılamayan köylere su ve gıda maddesi taşıyor. Kızılay ekipleri de mahallelerde vatandaşlara su dağıtımına devam ediyor.

        ÇÖP DAĞI KALDIRILIYOR

        Afetin ortaya çıkardığı çöp dağının kaldırılması için de harekete geçildi. Sel suları, yıllarca Çamlıkköy ve Fener mevkisi arasındaki dağın arka yamacına atılan çöpleri sahile taşımış, Karadeniz Sahil Yolu’nda adeta çöp dağları oluşmuştu. Karayolları çalışanları “Belediyelerin pisliğini biz temizliyoruz” diye yakınırken, bölgeden 500 kamyon çöp çıkabileceği belirtildi. Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu “Dökülen çöpler bir gün sel olursa sahile iner diye uyarmıştım. Dediğim maalesef çıktı” diye konuşurken, Hopa Belediye Başkanı Nedim Cihan ise “Biz de ara sıra o alana çöp döktük. Yukarıdan çöp geldiyse alırız, ne olacak? Ağaç kökleri menfezleri tıkadı, su yön değiştirdi, ev ve işyerlerinin bodrum katlarını bastı. Allah’tan gelen bir şey” dedi.

        ‘SALGINLAR YAŞANABİLİR’

        Öte yandan Hopa ile ilgili bir uyarı da Türk Tabipler Birliği’nden (TTB) geldi. Dr. Zeynep Varol, sel felaketinin ardından ilçedeki ishal vakalarında görülen artışın salgın hastalıkların habercisi olduğunu söylerek, ‘bulaşıcı hastalıklar kontrol komitesi’ oluşturulması çağrısını yaptı. Binaların bodrum katlarında ciddi hasarlar oluştuğunu ve buralarda bulunan foseptik kanallarının yüzeye çıktığını belirten Varol, “Ishal, hepatit A ve fare idrarıyla bulaşan leptospiroz gibi hastalıklar Hopalıları bekleyen büyük riskler. Leptospiroz, kanalizasyonlardaki kemirici hayvanların idrarıyla edilen temasla bulaşır. Daha önce 1995’teki Izmir selinde, 63 vaka tespit edilmişti. Bu hastalık yüzünden yaşamını yitiren selzedeler olmuştu. Ilçede şebeke suları acilen yüksek miktarda klorlanmalı. Halka klor tabletleri dağıtılmalı” ifadsini kullandı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa