Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Fındıkta aflatoksine karşı bazı önlemler alınması gerekiyor.

        Türkiye, dünya fındık üretiminde ilk sıralarda yer alıyor. Ancak çok iyi bir enerji kaynağı olan, vücuda güç ve enerji veren fındıkta aflatoksin riskine karşı alınması gereken bazı önlemler bulunuyor.

        Karadeniz'in en önemli geçim kaynağı fındıkta, ürün kaybına neden olabilecek aflatoksine karşı alınan önlemin verim ve kaliteyi artıracağı bildirildi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, aflatoksinin, fındığın iç kısmında oluşan kanserojen bir madde niteliğindeki hastalık olduğunu söyledi.

        Hasat dönemi içerisinde fındık üreticisinin, alması gereken bazı önlemler olduğuna dikkat çeken Soydan, "Üreticilerimizin fındığını çok erken toplamaması lazım. Çünkü erken toplanan fındık naylon çuvallarda kaldığı zaman aflatoksin oluşturmaktadır. Hasat edilen fındığın harmana serilmesi gerekir. Burada iyi kurutulmalı, üzeri branda ya da naylonla direkt temas ettirilmemeli. Patozdan sonra tane fındığın iyi kurutulması lazım. Patozdan geçilen üründe kırık fındık varsa bunlar seçilmeli. Çürük olan mahsul, sağlam fındıktan ayrılmalı" diye konuştu.

        KALİTENİN DÜŞMEMESİ İÇİN GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMALI

        Fındık kuruduktan sonra yünlü çuvallara koyulması gerektiğine dikkati çeken Soydan, "Bu çuvallar fındığın nemini de aldığı için aflatoksin veya diğer zararlı maddelerin oluşumunu engelleyecektir" ifadesini kullandı.

        Soydan, fındığın kalitesinin düşmemesi için gerekli önlemleri manavların da alması gerektiğini vurgulayarak, fındığın muhafaza edildiği deponun havalandırılması ve nem oranının ayarlanması gerektiğini bildirdi.

        "ŞU ANDA TÜRK FINDIĞINDA AFLATOKSİN RİSKİ GÖRMÜYORUZ"

        Türk fındığını speküle etmek amacıyla olumsuz haberler yapıldığını anlatan Soydan, "Geçtiğimiz yıllarda Avrupa'da, fındıktaki aflatoksin oranı çok konuşuldu. Türkiye'deki bazı fındıkların aflatoksinli olduğu yönünde spekülatif haberler yapıldı. Şu anda Türk fındığında herhangi bir aflatoksin riski görmüyoruz" dedi.

        Aflatoksinin üründeki ciddi bir hastalık olduğunu ifade eden Soydan, bu konuda üreticilerin çok dikkatli davrandığını dile getirdi.

        Soydan, fındığın hasadında gereken önlemlerin alınmaması sonucunda aflatoksinin oluştuğunu, bu durumun üründeki verim ve kaliteyi düşürdüğünü sözlerine ekledi.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa