Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Güvenilir suları tüketmemek sağlık sorunlarına neden olabilir

        HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ

        Su, yaşam için vazgeçilmez olduğu gibi yaşamın sonuna da neden olabilir. Kirli su sağlığımızı önemli ölçüde etkiliyor, bu anlamda ne onunla ne de onsuz diyebiliriz...

        Sulardan kaynaklanan hastalıklar her yaş grubundan insanı etkileyebiliyor. Sular mikroorganizmalar ve kimyasal maddeler ile sıklıkla kirlenebilir. Bu nedenle su ile ishallere neden olan bakteriler, tifo, hepatit B gibi onlarca farklı hastalık etkeni mikroorganizma ile kirlenebilir. Bu mikroorganizmalar insan ve hayvan dışkılarının sulara karışması sonucu sularda bulunur.

        ÖZELLİKLE YAZ AYLARINA DİKKAT!

        Özellikle yaz aylarında bu riskin artış gösterdiğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Uzun, "Sadece suyu içmekle değil, kirli sularla sulanan ve iyi yıkanmadan tüketilen sebze ve meyveler ile de bu mikroorganizmalar insana bulaşabilir. Bu nedenle tüketmeden önce temiz, bol su ile sebze ve meyveler yıkanmalıdır. Kabuksuz ve çiğ olarak tüketilecek sebze ve meyveler ise sirkeli suda bekletildikten sonra temiz, bol su ile yıkandıktan sonra tüketilmelidir" dedi.

        SU BULANIK VE KOKULUYSA...

        Dr. Uzun, "Tüm bunlardan dolayı güvenli su kullanılmalıdır. Şebekelerden dağıtılan suların kontrolleri düzenli olarak yapılmalı ve suların güvenli ve sağlıklı olması için klorlanarak dezenfeksiyonu sağlanmalıdır" diyerek, sözlerine şöyle devam etti:

        "Şebekeden gelen su çeşmelerimize genellikle binalarda bulunan bir depo aracılığıyla ulaşır. Bu depoların da temizliği çok önemlidir, düzenli olarak temizlikleri yapılmalıdır. Ayrıca su kesintilerinden sonra gelen suyun, borularda birikmiş olmasından dolayı, başlangıçta kirli olma olasılığı yüksektir. Su kesintilerinden sonra en az 5 dakika suyu akıtın, sonrasında bir bulanıklık ve koku yoksa kullanmaya başlayabilirsiniz."

        KAYNAĞI BİLİNEN SULARI TÜKETİN!

        Kullanılan suların bulanıklık ve kötü kokular açısından takibinin yapılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Uzun, şüpheli bir durum ile karşı karşıya kalınırsa suyun kaynatma veya klorlama sonrasında tüketilmesinin daha güvenilir olduğunu açıkladı. Ayrıca şüpheli durumlarda suyun hem kimyasal, hem de mikrobiyolojik yönden tetkiki için Halk Sağlığı Laboratuvarı'na başvurulabileceğini vurgulayan Dr. Uzun, "Mikroorganizmalar dışında sularda kimyasal kirlenme de olabilir. Klorlama sonrası dönemde klor kokusu gelebilir ve suyun tadı biraz değişebilir. Bu durumu kimyasal kirlenme olarak değerlendirmemek gerekir. Sağlık açısından kaynağı bilinen ve kontrolü yapılan suların tüketilmesi güvenli olup, kaynağı bilinmeyen suların ise tüketilmemesinde fayda var."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa