Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ruh Sağlığı Patolojik kıskançlıkta kişi gerçeklik algısını kaybeder, hasta karşılaştığı sorunları mantıksızca çözmeye çalışır
        • 1

          Kıskançlık duygusu; sevinmek, acı çekmek ve öfkelenmek gibi her insanın hayatında karşılaştığı son derece doğal bir duygu...

        • 2

          Yapılan araştırmalara göre kıskançlık kimilerine göre derin ve gerçek bir aşkın sembolü, sevginin ölçütü olarak kabul edilirken, bu duygunun tükenmesi ise sevginin ya da aşkın azaldığının bir göstergesi...

        • 3

          Romantik sayılabilecek kıskançlık, çiftler arasında olması gereken sıcak bir duygudur. Ancak kıskançlık duygusu, kişinin kendine ve çevresine zarar verecek boyutlara kadar ulaşmışsa bu noktada patolojik kıskançlıktan yani “Othello Sendromu”ndan bahsedilir.

        • 4

          Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, patolojik kıskançlıkta kişinin gerçeklik algısını kaybettiğini ve hastanın karşılaştığı sorunları mantık dışı davranışlarla çözmeye çalıştığını söylüyor.

        • 5

          Othello Sendromu, adını İngilizlerin ünlü tiyatro yazarı William Shakespeare’in 1604 yılında yazdığı Othello adlı oyundan alıyor. Ana teması kıskançlık olan bu eserde Othello aldatılma şüphesi ile hem kendisini hem de karısını öldürür. Bu nedenle Othello eseri, zaman içerisinde psikolojide ‘Othello Sendromu’ olarak yerini aldı.

        • 6

          Çiftler arasında kıskançlığın hiç olmaması ne kadar sağlıksız ise, aşırı derecede kıskançlıkta yine o kadar sağlıksızdır.

        • 7

          Somut olaylar ve gerçeklere dayanmayan bu duygu bozukluğunda kişi eşinin ya da sevgilisinin onu aldattığını düşünür. Sevdiği kişiyi aşırı derecede sahiplenir, en ufak bir şeyden şüpheye kapılır, eşinin yalnız dışarı çıkmasından rahatsızlık duyar, gizli gizli cep telefonu ve bilgisayarını karıştırır, eşini gizlice izler, kimseyle görüşmesine izin vermez.

        • 8

          Bu sanrılar o kadar kuvvetlidir ki kişinin gün boyu bütün düşüncelerini meşgul eder. Patolojik seviyelere varan bu kıskançlık çiftler arasında boşanmalara bile neden olabilirken bu sendromun ileri boyutlarında patolojik kıskançlık gösteren kişi eşine zarar veren eylemlerde bulunur. Hatta fiziksel şiddet uygular ve girişimlerin bazıları ölümle sonuçlanabilir.

        • 9

          Kadınlar patolojik kıskançlığı içe dönük olarak yaşarken, erkeklerde bu kıskançlığın dışa vurumu ne yazık ki şiddet ve cinayet olarak kendini gösteriyor.

        • 10

          Ülkemizde koca terörüne kurban giden kadınların büyük bir kısmının ölüm nedenin patolojik kıskançlık olduğu muhtemel bir gerçek. Pek çok vaka ölümle sonuçlanmasa da hem hastanın hem de birlikte olduğu insanın hayatını işkenceye çeviriyor.

        • 11

          Kişinin bilinç dışında eşini aldatma isteği var ise bu düşüncesinden kurtulmak için karşısındakini suçlayabilir. Eğer kişi çocukluk döneminde yeteri kadar sevgi görmemişse ileriki yaşlarda sevilmeye layık olmadığını düşünür ve beraber olduğu kişinin hayatı üzerinde kontrol kurmaya çalışır.

        • 12

          Ve bu sorun tedavi edilmezse daha da ilerleyerek, paranoid şizofreniye dönüşebilir.

        • 13

          Araştırmalara göre patolojik kıskançlığın bir başka nedeni ise kişinin cinsel yaşamındaki sorunlardan kaynaklanıyor olması. Erkeklerde ereksiyonla ilgili güçlükler, kadınlardaki cinsel işlev bozuklukları patolojik kıskançlığın altında yatan nedenler olabiliyor.

        • 14

          Patolojik kıskançlığın tedavisi mümkün. Ancak uzun ve çaba gösterilmesi gereken bir süreç. Bu nedenle hastanın iyileşmeye istekli olması gerekiyor.

        • 15

          Hastalığın nedeni kişinin kendisinde saklıdır ve tek başına çözmesi mümkün değildir. Bir uzman tarafından kıskançlık duygusunun altında yatan duygu ve düşünceler araştırılır. Eğer kişi kendisinin hiç sevilmediğine inandırmış ise sevilmeye değer bir insan olduğu anlatılır.

        • 16

          Hastanın sadece kendisi değil ailesi ve sosyal çevresi ile olan durumu da değerlendirilir. Boşanma ve intihar patolojik kıskançlığın en acı verici sonuçlarındandır. Gittikçe artış gösteren ve kontrol edilmesi zor bir durum olduğu için hastanın iyileşmesi için mutlaka bir uzmandan yardım alınması gerekir.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa