Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Ceyda Erenoğlu diyabet hakkında bilinen yanlışları yazdı

        Diyabet hastaları alışkanlık gereği bir ensülin iğnesinin ucunu birkaç kez kullanabiliyor. Uzmanlar, iğne ucundaki bakterilerin ensülinin özelliğini bozabileceği konusunda uyarıyor.

        Kadıköy Florence Nigthingale Hastanesi’nin Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Haluk Sargın, diyabetle ilgili doğru bilinen yanlışları açıklamayı sürdürüyor.

        Ensülin iğne uçları değiştirilmeden birkaç gün kullanılabilir: YANLIŞ!

        Her ensülin kullanımında iğne uçlarının mutlaka değiştirilmesi gerekiyor. İnce yapıdaki iğne uçları ilk kullanımdan sonra dik kalma özelliğini yitirerek yamuluyor. Bu yamulma, sonraki iğne uygulamalarında can acımasına neden olup kanama ve enfeksiyon riskini artırıyor. Doç. Dr. Sargın, “Ensülin protein yapısında bir hormondur. İğne ucu uzun süre ensülin kaleminde takılı kalınca buraya bakteriler yerleşir ve bunlar kalem içi ensülinine ulaşarak ilacın özelliğini bozabilir” diyor. Birkaç kez kullanılan iğne uçlarının deride bakteriyel enfeksiyon oluşturma riski bulunuyor.

        Diyabet bulaşıcı bir hastalıktır: YANLIŞ!

        Diyabet, kronik ve metabolik kökenli bir hastalık olarak tanımlanıyor. Uzmanlar diyabetin bulaşıcı yollarla değil kalıtımsal olarak aktarıldığını belirtiyor.

        Ensülin tedavisi böbrek ve gözlere zarar vererek körlüğe bile neden olabilir: YANLIŞ!

        Bu iddia gerçek dışı olarak değerlendiriliyor. Ancak tedavisi başarılı yürütülemeyen diyabetlilerde kalp-damar hastalığının yanı sıra böbrek yetmezliği ve diyaliz gibi sorunlar görülebiliyor. Bazı hastalardaysa gözde kanama ve körlük gibi komplikasyonlar oluşuyor.

        Diyabet ciddi bir hastalık değildir: YANLIŞ!

        Diyabet tedavisi doğru ve dikkatli bir şekilde yapılmadığında kan şekeri istenmeyen oranlarda yükselebiliyor. Bu durum vücuda zararlı birçok sorunu başlatarak hastayı ölüme kadar götürebiliyor. Diyabette hatalı ve bilinçsiz tedavi en sık kalp-damar hastalıkları, felç, böbrek yetmezliği, göz hastalıkları sonucu görme kaybı ve körlük gibi durumlara yol açıyor.

        İLAÇ VE DİYET UYUMLUYSA SİNİRLİ RUH HALİ KAYBOLUYOR

        Diyabet hastaları sinirli olur. YANLIŞ!

        Kan şekeri düşüklüğü olarak tanımlanan ‘hipoglisemi’ durumunda diyabetlilerin ruh halinin sinirli olduğu gözleniyor. Ancak hastada ilaç ve diyet uyumu sağlandığında bu belirtiler kayboluyor.

        Kan şekeri normal düzeye gelince hasta iyileşmiş demektir ve kontrollerini yaptırmasına gerek yoktur: YANLIŞ!

        Uzmanlar, hastanın kan şekeri ortalaması normal düzeye gelse dahi hekimin önerdiği zamanlarda kontrollerini ihmal etmemesi gerektiğini belirtiyor. “İyileştim” diyerek ilaç almayı bırakmak ve kontrollere gitmemek gibi davranışlar son derece hatalı bir yaklaşıma işaret ediyor.

        DİYABET HASTALARI DİYETİSYENE BAŞVURMALI!

        Şişman kişiler gelecekte mutlaka diyabet olur: YANLIŞ!

        Obez ve fazla kilolu olmak, diyabet riskini artıran faktörler arasında bulunuyor. Ancak bu durum, kişilerin gelecekte mutlaka diyabet hastası olacakları anlamına gelmiyor. Doç. Dr. Sargın, “Tip 2 diyabeti olup obez olmayan çok sayıda hasta var” diyor.

        Diyet diyetisyene başvurmadan da yapılabilir: YANLIŞ!

        Diyabet hastalarının diyet reçetelerini kendi başlarına uygulamak yerine öncelikle bir diyetisyene başvurmaları öneriliyor. Hastanın diyabetine uygun özellikte bir program oluşturulması gerekiyor.

        ÖLÇÜLÜ OLARAK TATLI TÜKETEBİLİR

        Diyabetliler ekmek, patates ve makarna yiyemez: YANLIŞ!

        Diyabet hastalarının nişasta tüketmelerinde bir sakınca bulunmuyor. Ancak alınan gıdanın miktarına dikkat edilmesi gerekiyor.

        Diyabet hastaları tatlı ve çikolata yiyemez: YANLIŞ!

        Egzersiz ve beslenme programını dikkatli şekilde yürüten diyabetlilerin, bu gıdaları ölçülü olarak tüketmelerinde herhangi bir sakınca bulunmuyor.

        Ekşi meyvelerde daha az şeker bulunur: YANLIŞ!

        Tatlı ve ekşi meyveler aynı miktarda şeker içeriyor. Meyve olgunlaştıkça içindeki şeker miktarı artıyor ve emilimi hızlanıyor. Bu nedenle armut, muz, şeftali, kayısı gibi meyvelerin yumuşak ve sulu olduğu dönemde yenilmemesi veya daha sert olanlarının tercih edilmesi öneriliyor.

        TEDAVİ DOĞRU YÖNETİLDİĞİNDE SAĞLIKLI CİNSEL HAYAT SÜRÜYOR

        Hamileyken ensülin kullanımı bebeğe zarar veriyor: YANLIŞ!

        Ensülin, anne karnında bebeğe geçemediği için olumsuz etkisi bulunmuyor. Plasenta, anne rahmi ve bebek arasında kan alışverişinin sağlanmasında bariyer görevi oluşturarak her maddenin bebeğe ulaşmasını önlüyor.

        Diyabet cinsel hayatı bitirir. YANLIŞ!

        Doç. Dr. Sargın, “Diyabet tedavisi doğru yönetildiğinde bu hastaların herkes gibi sağlıklı bir cinsel hayat sürdürmeleri mümkün” diyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa