Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ortopedi Masa başı ve bilgisayarla çalışma sonucu ortaya çıkan sorunları önlemek için çalışma ortamında ergonomik düzenlemeler yapmak gerekiyor
        • 1

          Demet DEMİRKIR / HABERTURK.COM

          Çalışma ortamında uzun süre aynı pozisyonda çalışma, hareketsizlik, vücudun uygun olmayan pozisyonlarda durması, çalışma masası ve sandalyenin kişinin vücuduna uygun olmaması gibi birçok faktör sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor.

        • 2

          Klavye ile yazma ve fare kullanma gibi sık tekrarlayan hareketlerin yapılması, stres, ortamın ısısı, gürültüsü ve aydınlanması gibi bir çok faktör de kişiyi olumsuz yönde etkileyebilecek faktörler arasında bulunuyor.

        • 3

          Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hilal Yıldız, masa başı ve bilgisayarla çalışma sonucu ortaya çıkan sorunları önlemek için çalışma ortamında ergonomik düzenlemelere önem verilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

        • 4

          Vücuda uygun olmayan bir çalışma ünitesi zamanla boyun, omuz ve sırt ağrıları, postür bozukluğu, göz yorgunluğu ve karpal tünel sendromu gibi çeşitli sorunlara yol açabiliyor. Bu nedenle;

        • 5

          Sandalyenin oturma yüksekliği ayarlanabilir, kolçaklı ve tekerlekli olmalı. Sırt ve belin sandalye sırtı tarafından desteklenmesi oldukça önemli. Eğer sandalye beli desteklemiyorsa bir bel yastığı kullanmanızda fayda var.

        • 6

          Sandalyede oturduğunuz zaman uyluklarınızın yere paralel olması ve ayaklarınızın yere tam basması gerekir, sandalyenizi bunlara olanak verecek şekilde ayarlayın. Sandalyenin diz arkasında kalan kenarı yumuşak olmalı ve diz arkalarına dayanmamalı.

        • 7

          Sandalye kolçaklarının yüksekliği kollarınızı üzerinde dinlendirdiğiniz zaman vücudunuzu kamburlaştırmayacak veya omuzlarınızın aşağıya sarkmasını gerektirmeyecek şekilde olmalı. Otururken omuzlar gevşek, ayaklar yere düz basmalı, ayrıca masaya doğru çok eğilmemenizde fayda var.

        • 8

          Masa genişliği yeterli olmalıdır ve çalışma sırasında kullanılan gereçler uzanma veya dönme hareketleri gerekmeyecek şekilde kolay ulaşılabilir yakınlıkta bulunmalı.

        • 9

          Klavyenizi ve sandalyenizi ayarlayarak klavye ile yazma sırasında dirseklerinizin 90 derece, el bileklerinizin ise düz durumda olmasını sağlayın. Fare klavyenin yanında bulunmalı. Bir ekran yanı döküman tutucu kullanarak dökümanınızın ekran ile aynı seviyede olmasını sağlayın.

        • 10

          Bilgisayar ekranı tam karşınızda durmalı, ekranınızın üst kenarı ise göz seviyesinde olacak şekilde ayarlanmalı.

        • 11

          Pencereden veya ortamın aydınlatılmasından gelen ışıkların ekranda parlamaya neden olmamasını sağlayın.

        • 12

          Çalışma ortamı ne kadar uygun olsa da, sık sık çalışmaya ara vermek ve pozisyon değiştirmek gerekir. Örneğin, her 10 dakikada bir 30 saniye kadar gözlerinizi ekran dışında başka alanlara kaydırın ve bakın, yarım saatte bir kalkarak germe hareketleri yapın.

        • 13

          İyi postür kas iskelet sistemi sorunlarının ortaya çıkma riskini azaltır. Bu nedenle dik durun, sırt ve beldeki doğal kıvrımları koruyun. Kamburlaşma, sırt ve belde gerginlik yaratır ve daha az enerjik hissetmenize yol açar.

        • 14

          Eğer ayakta çalışıyorsanız bir ayağınızı küçük bir basamak veya tabureye koyun ve sıklıkla ayak değiştirin.

        • 15

          İş ortamında sık rastlanılan sağlık sorunlarından biri de düşmelerdir. Bu tür kazaları önlemek için koridor ve yürünülen mekanların düzgün olması, ıslak olmaması, kablo ve tellerin yürüme alanında olmamasına dikkat edin. Her kullanıştan sonra çekmecelerinizin kapatılmış olmasına özen gösterin.

        • 16

          Aşırı öne eğilme, dönme, otururken arkaya doğru eğilmeden kaçınmak gerekir. Yüksek bir yere uzanırken mutlaka merdiven kullanmak gerekir, asla sandalye üzerine çıkmayın. Ayakkabılarınızın altının kaymayacak türden olmasına da özellikle dikkat edin.

        • 17

          Kasların esnek ve güçlü olması kas iskelet sisteminden kaynaklanan sağlık sorunları yaşanmasını önleyebilir, aynı zamanda çabuk iyileşmeyi sağlar. Düzenli egzersiz, spor yapmak ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Yürüyüş, yüzme, yoga, pilates başta olmak üzere bir spor yapmak omurga, kas ve eklem sağlığı için olumlu etki sağlamanın yanı sıra kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa