Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Sivilcelerle ilgii tüm bildiklerinizi unutun
        • 1

          GENETİK DEĞİLDİR: Çoğunlukla genetik bir hastalıktır fakat bazı aknelerin kaynağı farklıdır. Oluşumunda birçok faktör etkilidir. Hormonlar, genetik nedenler, yağ bezlerindeki hücresel bozukluklar ve bakteri çoğalmaları gibi...

        • 2

          SIKINCA GEÇER: Sanılanın aksine akneyi sıkmamak gerekir. Sıkılırsa içinde bulunan enfeksiyon ve inflamasyon dağılır. Yüzde iz oluşarak daha büyük bir alanda hasar yaratır.

        • 3

          AKNENİN NEDENİ TEKTİR: Kişinin cildinde akne oluşmasında birçok faktör etkili olabilir. Bunlar arasında hormonlar, genetik nedenler, yağ bezlerindeki hücresel bozukluklar, bakteri çoğalmaları bulunur.

        • 4

          SIK YIKAYINCA GEÇER: Akneli yüzü çıplak elle, tahriş edici maddeler kullanmadan, sabah-akşam olmak üzere günde iki defa yıkamak yeterlidir. Sürekli yıkamak, silmek veya asit oranı yüksek ürün kullanmak sorunu daha da kötüleştirmekten başka bir şeye yaramaz.

        • 5

          ERGENLİK DÖNEMİ SORUNUDUR: Akne ergenlik döneminde başlar, bazen ömür boyu sürebilir. Bu yüzden kendi kendine geçmesini beklemek yerine bir uzmandan yardım alınmalıdır. Akne çıkar çıkmaz, büyümeden önlem almak en doğru yaklaşım olacaktır. Bu sayede iz riski de azaltılmış olur.

        • 6

          STRESTEN OLUR: Günümüzde stres birçok hastalığın dolaylı faktörü olur. Stres akneyi alevlendirebilir. Aknenin varlığı da stresi artırabilir. Ayrıca kişinin kullanmış olduğu antidepresan ilaçlar da akneyi artırabilir veya akneye yol açabilir.

        • 7

          KOZMETİK BİR SORUNDUR: Akne tek başına kozmetik bir sorun değildir. Özgüven ve morali de olumsuz etkiler. Tek başına depresyon nedeni bile olabilir. Hem fiziksel hem de ruhsal iz bırakır.

        • 8

          İLAÇ SÜRÜNCE GEÇER: Akne tedavisi çok çeşitli ve kişiye özgü olmalıdır. Bu nedenle iyi araştırılıp tedavi edilmelidir. Sadece sivilce üzerine ilaç sürmek etkili olmayabilir. Noktasal uygulama yetersiz kalabilir, göz, dudak ve burun kenarı hariç tüm yüze uygulanmalıdır.

        • 9

          KIZARTMA AKNEYİ TETİKLER: Akne oluşumunda gıda etkisi tam olarak kanıtlanmış değildir. Her ne kadar araştırmalar çok fazla süt ve süt ürünü tüketiminin akneye neden olabileceğini gösterse de bu verinin kesinliği henüz belli değildir.

        • 10

          MAKYAJ YAPINCA ARTAR: Televizyon ya da sahne makyajı adı verilen ağır makyajların akneye neden olduğu bilinmekle birlikte günlük makyaj akne nedeni değildir. Makyaja hassas ciltler için yağsız ve hipoalerjenik tıbbi kozmetik ürünlerin kullanılması önerilir. Çünkü bu ürünlerinin içeriğinde küçük dozda da olsa sivilce ilaçları bulunur.

        • 11

          TERLEYİNCE ÇIKAR: Ağır spor, sıcaklık ve terlemenin etkisiyle ciltte yağlanmaya neden olabilir. Bazı bünyelerde bu yağlanma akneye yol açabilir. Spor yaparken yüzde 100 pamuklu geniş giysiler tercih edin, terli kalmadan hemen duş alın. Hamam, sauna, buhar banyosu akneyi artırabilir.

        • 12

          GÜNEŞLENMEK İYİ GELİR: Güneş ilk aşamada yağlanmayı kısa süreli olarak baskılayabilir fakat uzun süre güneşe maruz kalmak cildin soyulmasına, ölü hücrelerin gözenekleri kapatmasına ve sivilcenin tetiklenmesine yol açar. Güneş lekelenme, deri kanseri ve iz riskini de artırır.

        • 13

          SİGARA AKNEYE NEDEN OLUR: Sigaranın ciltteki bazı hücrelere zarar verdiği ve erken yaşlanmaya yol açtığı bilinir, ancak akneye neden olduğuna ilişkin kesin bir veri henüz bulunmadı.

        • 14

          TEMİZLEYİCİYLE GEÇER: Tam tersi, cilde kese uygulanması veya yoğun soyucu etkisi olan temizleyicilerden fazla oranda kullanmak akneye neden olur.

        • 15

          HER SİVİLCE AKNEDİR: Her sivilceye akne denilemez. Ciltte akneye benzeyen bazı oluşumlar meydana gelebilir. Kıl kökü sivilcesi, kıl batıkları, kıl kökleri belirginleşmesi, kızarıklıklar ve ağız çevresindeki sivilceler gibi... Bunların tedavi yöntemleri farklıdır.

        • 16

          HORMON HAPLARI NEDEN OLMAZ: Spor yaparken kapasiteyi artırmak amacıyla kullanılan ve dışarıdan alınan destekler, çoğunlukla protein ve amino asit içerir. Eğer bunların içinde hormonlar varsa akne yapabilir.

        • 17

          SOLARYUMLA GEÇER: Solaryuma girmek sivilceyi tedavi etmez, tam tersine sivilcelenmeyi tetikleyip, lekelenmelere, izlere, hatta kansere neden olabilir.

        • 18

          TEDAVİYE İSTENİLDİĞİ ZAMAN BAŞLANABİLİR: Tedaviye erken başlamak izleri azaltır. Uzun zaman geçerse tedaviye direnç meydana gelir ve izler kalıcı hale gelir.

        • 19

          PEELİNG ZARARLIDIR: Aknenin ne zamandan beri sürdüğüne, görülen tedavilere, cilt yapısına bakılarak kişiye en uygun tedavi seçeneği belirlenir.

        • 20

          Peeling tarzı cildin soyulması prensibine dayalı tedavilerde, yağlanmayı azaltmak, ciltteki renk farkını gidermek, çukurları, izleri yok etmek ve gözenekleri azaltmak hedeflenir. Süresi hekim tarafından ayarlanarak, uygun hastalarda tedaviye yardımcı olarak uygulanabilir. ( Acıbadem Hayat )

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa