Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalp Sağlığı Açlık ve susuzluk hipertansiyon hastalarında beyin felci nedeni

        Ceyda ERENOĞLU / HT GAZETE

        Ramazanda oruç nedeniyle beslenme alışkanlıkları da değişiyor. Saatlerce aç kalındıktan sonra, yemeğe zengin bir iftar sofrasıyla başlamak, mide ve bağırsak sisteminde rahatsızlıklara yol açabiliyor. Dengeli beslenme kurallarına dikkat edilmediğinde kilo alımı kaçınılmaz hale geliyor. Diyetisyen Demet Sayar “Gün boyu aç kalmak ve oruç tutarken daha az hareket etmek kişinin metabolizma hızını etkiliyor. Tek öğünde aşırı besin tüketimiyse kilo problemlerine yol açabiliyor” diyor. Ramazanda tatlı tüketimi de artış gösteriyor. Evde düzenli şekilde yemek yense de iftar davetlerinde aşırıya kaçmak, ramazan sonunda oruç tutan kişiye fazladan birkaç kilo olarak dönebiliyor.

        ASİTLİ İÇECEK TÜKETİMİNE DİKKAT!

        Diyetisyen Demet Sayar, ramazanda görülebilecek mide ve bağırsak sorunlarına karşı önlem almak gerektiğini söylüyor ve ekliyor: “Oruç tutarken doğru beslenilmediğinde ortaya hazımsızlık ve gaz şikâyetleri çıkabilir. İftarda aşırı yememek, öğünleri 2’ye 3’e bölerek tüketmek, çok sıcak ve soğuk besinlerden kaçınmak, yavaş yemeye dikkat etmek, yemek sırasında asitli içecek tüketiminden uzak kalmak gerekiyor.” Yemek seçimlerini daha az yağlı olanlardan yana yapmak, kızartma tüketmemek, ızgarada, fırında pişirilmiş veya haşlanmış besinleri tercih etmek, iftariyelik besinleri tadımlık ve az miktarda tüketmek, sindirim sistemini koruyarak metabolizmaya aşırı yük binmesini engelliyor.

        SIVI KAYBI EPİLEPSİYİ TETİKLİYOR

        Nöroloji Uzmanı Dr. Yaşar Alpaslan, nöroloji hastalarının ramazanda oruç tutmaları halinde ilaç kullanımı, dengesiz beslenme gibi yaşamsal düzeni değiştiren nedenlerden olumsuz etkilenip etkilenmeyeceklerinin doktorları tarafından değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor. Nörolojik hastalıkları olanların çoğunun kronik hastalığı da olduğunu belirten Dr. Alpaslan, hastaların yıllarca bazen de ömür boyu düzenli ilaç kullanmalarının oruç tutmalarını etkileyebileceğini belirtiyor. Nörolojik hastaların bazılarında uzun süreli açlığa bağlı olarak kan şekeri düşüyor ve yaşam kalitesi bu durumdan etkileniyor. Kan şekerinin düşmesinin epilepsi nöbetlerini tetikleyebileceğine dikkat çeken Alpaslan, “Uykudaki aksamalar ve sıvı kaybına bağlı olarak bozulan ilaç kan düzeyi dengesizlikleri epilepsi hastalarını zor duruma sokabilir” diyor.

        Hipertansiyon kendini genellikle sinsi şekilde gösteriyor ve dikkat edilmediği takdirde beyin rahatsızlığına yol açabiliyor. Sıcak havalarda uzun süre aç ve susuz kalmak hipertansiyon hastalarını da olumsuz etkiliyor. Hipertansiyon hastalarının kontrollerini düzenli olarak yaptırmaları gerektiğini söyleyen ve oruç tutmaktan kaçınmalarını öneren Dr. Alpaslan; tansiyon problemi kontrol altına alınan, günde 1 veya 2 kez ilaç kullanan kişilerinse iftar ve sahurda yeterli besin ve sıvı tüketmeleri şartıyla oruç tutabileceklerine dikkat çekiyor.

        Migren hastaları peynir ve kafeinden uzak durmalı

        Ramazanda oruç tutan migren hastalarının, peynir, çikolata ve kafeinden uzak durmaları gerekiyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Aysun Hatice Akça, “Migren sorunu olanların sahur yemeklerini mutlaka yemeleri fakat bunu yaparken uykusuz kalmamaları gerekiyor. Çünkü uykusuzluk ve açlık migreni tetikleyen faktörler arasındadır” diyor. Migreni tetikleyen mayalı yiyecekler ile kafeinli içeceklerden de uzak durmak gerekiyor. Migren hastalığının, nedeni belli olmayan primal baş ağrıları arasında yer aldığını vurgulayan Akça, “Bu ağrı; yarım, zonklayıcı, yaşam kalitesini düşüren, beraberinde bulantı, kusma, ışıktan ve sesten rahatsız olmayı getirip günlük yaşamı olumsuz etkileyen bir ağrıdır” diyor.

        MS hastalarının vücut savunma sistemleri alarm verebilir

        Nörolojik multipl skleroz (MS) hastalığına sahip kişilerin sıcak havalarda; sıvı kaybı, yeterli besin ve sıvı alamama, uyku düzeninin bozulması sebebiyle oruç tutmaktan olumsuz etkilenebileceklerine dikkat çekiliyor. Bu nedenle bu hastaların oruç tutmaları önerilmiyor. Buna karşın nadir atak geçiren ve özürlülük durumu olmayan MS hastalarının oruç tutabilecekleri belirtiliyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa