Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Büyük tuvaletimizi yanlış yapıyormuşuz!

        HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ

        "Çömelerek tuvalet yapma" yapma fikri bugünün şartlarında oldukça garip gelebilir. Ancak tuvaletlerden önce ormanda çömelen insanlardık. Tuvalete benzeyen bir şeyde oturmak, o zamanlarda yalnızca asillere özel bir şeydi. Şimdilerde bilimsel çalışmalar, çömelmeye dönmemiz gerektiğini söylüyor.

        19. yüzyıla kadar oturarak tuvalet yapmak yaygın değildi. 1960'lardan Bocus'un kitabında yer alan bilgilere göre; Batı değerlerini kabullenmemiz, vücudumuz için düşündüğümüz kadar iyi olmayabilir. Çünkü oturarak tuvalet yapmak, vücudun doğal biçimde gerçekleştirebileceği bir pozisyon değil.

        Çömelerek tuvalet yapmak rektumun daha düz durmasını sağlıyor. Böylece daha hızlı ve kolay bir geçiş gerçekleşiyor. Oturduğumuz zaman ise puborectalis kası rektumu baskılıyor, bu yüzden yapılmasını istediğimiz görevi yerine getirmeyi zorlaştırıyor.

        2003'te bu konuda yapılan bir araştırma gösterdi ki bu işlem çömelerek 51 saniyede yapılırken, alafranga tuvaletlerde 130 saniye sürebiliyor. Ayrıca katılımcılar, oturmaktan çömelmeye geçtiklerinde bu işlemin daha rahat gerçekleştiğini belirtti.

        Yeniden çömelmeye dönmek için bütün banyonuzu yıkmaya ve yeniden yapmanıza gerek yok. Bunun için "squatty potty" gibi çeşitli küçük aletlerden yardım alabilirsiniz. Klozetin önüne konulan küçük bir tabureyle tuvalatinizi basit bir tuvalete çevirebilir ve gazetenizi okumaya devam edebilirsiniz.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa