Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Diyet Detoks diyeti nedir, detoks diyeti nasıl yapılır?

        Diyetisyen Güneş AKSÜS / HT MAGAZİN

        Öncelikle Cenk Eren’e buradan geçmiş olsun diyorum, umarım her şey yoluna girmiştir. Ama anladım ki detoks konusunda daha önce yazdığım bazı şeyleri hatırlatmak ve uyarmak gerekiyor. Herkes ellerinde şişelerle gezdikçe endişem artıyor. Ayrıca Esin Övet de değinmiş, doktor kontrolünde olmalı diye. Zaten doktor ve diyetisyen kontrolünde olsa kimseye sadece sebze-meyve sularıyla detoks yaparak hayatına, işine gücüne devam etmesini önerilmez.

        Detoks ne işe yarar önce onu anlatayım. Yaşadığımız doğal ortamla bedenimiz uyum içindedir ve günlük aldığımız toksinlerle baş etmesini çok iyi bilir. Karaciğer, böbrekler, bağırsaklar, nefes ve terle toksinleri atar, vücudumuzu temizleriz. Yaşadığımız şehir, aldığımız ilaçlar, sigara, alkol, katkı maddesi eklenmiş gıdalar, aşırı fastfood tüketimiyle vücudumuzu yorgun ve halsiz bırakabiliriz. Bağışıklık sistemi bundan olumsuz etkilenir. Daha sık hastalanıyorsanız, yorgunluk hissediyorsanız, sürekli tekrarlayan enfeksiyonlarınız varsa, depresyondaysanız, mide bağırsak problemleri yaşıyorsanız belki de bir temizlğe ihtiyacınız vardır. Böyle yaşayan biriyseniz aslında arada bir detoks yapmak, yani arınmak, temizlenmek size iyi gelecektir ve hayat kalitesini etkileyecektir. Ama detoks demek aç kalmak ve sadece sıvı almak anlamına gelmez. Detoks asla ve asla zayıflama için kullanılmaz.

        REKLAM

        Temizlik yaparken kalori azaldığı için, şekerli ve yağlı yiyecekler çıktığı için kilo kaybı olabilir. Zaten çoğu zaman bu su kaybıdır, detoksla yağ kaybı olmaz. Detoks bağışıklık sistemine iyi gelir ve bizi güçlendirebilir. Ama bunu uzmanlarla değerlendirmelisiniz.

        DETOKS NASIL YAPILIR?

        Detoks beslenme, spor, nefes egzersizleri ve ruhsal temizlik hepsi beraber olur. Bu sebeple, çalışırken, koştururken, stres altındayken içilen sebze suyu detoks yapmaz aksine bizi yorgun düşürür ve baygınlık yapabilir.

        Detoks için sakin, huzurlu, temiz havada, orman içinde, yoga, pilates, doğa yürüyüşleri de yapmalıyız ki zihin ve beden birlikte temizlensin. İstanbul’un ortasında detoks zor. Beslenme şeklinde asit üreten gıdalar, aşırı yağlı, tuzlu, şekerli gıdalar tamamen listeden çıkarılmalı. Bol bol antioksidan içeren sebze ve meyveler kullanılır. Bazı listelerde yoğurt varken çoğunda hayvansal gıdalar tamamen çıkarılır. PH’ı yüksek alkali su tüketilir.

        SORUN NEREDE?

        Sorun bu detoks sularını içip işe güce devam etmekte. İstanbul’da yaşayıp, işe gidip, stresle başedip detoks uygulanmaz. Bunun dışında karışık detoks çaylarının bazılarının içeriği bilinmiyor. Karışık çaylar, sular, tozlar biraz tehlikeli görünüyor dikkat edin. Tüm gün sadece sıvı almak baş ağrısı yapar, halsiz bırakır, şeker ve tansiyon düşebilir. Detoks listelerinde ‘Sebzenin suyunu için işe yaramayan lifini atın’ yazar halbuki aksine o lifler vücudumuzu temizler. Lif olmadan detoks yapmak kesinlikle yanlıştır.

        REKLAM

        AKLINIZDAN ÇIKARMAYIN

        - Her şeyin dozu önemli! Unutmayın!

        - Detoksa ihtiyacınız var mı, bundan emin olun. Bu konuyu sizi izleyen hekim veya diyetisyeninize mutlaka sorun.

        - Eğer zaten Ege-Akdeniz diyeti şeklinde beslenen, sebze-meyve tüketen, spor yapan, sigara içmeyen biriyseniz o zaman zaten her gün detoks yapıyorsunuz demektir.

        - Eğer şeker sorunu, ensülin direnci, tansiyon gibi probleminiz veya metabolik bir sorununuz varsa detoks yapmayın.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa