Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalp Sağlığı Kalp ve Damar Prof. Dr. Yüksel Aksoy, kalp sağlığı konusunda verilen bilgilerin bilimsel temele dayanması gerektiğini belirtti

        Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yüksel Aksoy, İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay'ın açıklamaları için "Bu açıklamalar tüm tıp camiasında kesinlikle kabul edilmiş görüşler değil ve insanları yanlış yönlendirdiğini düşünüyorum" dedi.

        Aksoy, tıp fakültesi başhekimlik toplantı salonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, kalp - damar hastalıklarının en çok öldürücü olan hastalıklar arasında yer aldığını söyledi.

        Kalp - damar sağlığı açısından çeşitli aktiviteler yapıldığını belirten Aksoy, "Medya, yazılı ve görsel basın kalp sağlığı açısından daha iyi ve etkili kullanılabilir. Daha yetkili insanlar bu konuda konuşabilir. Televizyonda her denilene ve her çıkan insanın dediklerine inanmamak gerekir. Bu bilgiler bizim karşımıza bilimsel temelleri olmayan bilgiler olarak karşımıza çıkıyor" diye konuştu.

        Yüksel, televizyonda yada gazetelerdeki haber sonucu hastaların tedavilerini bırakabildiğini ve bunun istenmeyen sonuçlara yol açabildiğini söyledi.

        Bir gazetecinin, "Özellikle son günlerde çok moda, İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay'ın sık sık çeşitli açıklamaları oluyor. Hayvansal yağlardan tutun da tereyağın yaralı olduğunu söylüyor. Bu açıklamaları nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Aksoy, şu yanıtı verdi:

        "İyi bir konuya temas ettiniz. Sonuçta bir kardiyolog hocamızdır. Bazı görüşlerine tabi saygı duyuyoruz ama bu açıklamaların çoğunun temelinin olmadığını düşünüyorum. Evet yaptığı açıklamalarla ilgili çalışma yapılmıştır ama bunlar uzun vadede sonuç elde edilen çalışmalar değildir. Bu açıklamalar tüm tıp camiasında kesinlikle kabul edilmiş görüşler değil ve insanları yanlış yönlendirdiğini düşünüyorum. Televizyona çıkan bazı hocalar ve diyetisyenleri dinleyen insanlarımız ilaçlarını bırakabiliyorlar. Bu davranış kesinlikle doğru değildir. Hastalar riske girmektedir. Kardiyoloji açısından söylüyorum. Hastaya anjiyo, bay pas ve çeşitli tedaviler uyguluyoruz. Bu tür açıklamaları dinleyen ve uygulayan hastalar riske giriyor ve ilaçlarını kesiyor. Bu bir hatadır. Bunun söylenmesi insanları yanlış yönlendirmedir."

        Aksoy, hastanın genel kabul görmüş ve bilimsel camiada kabul edilmiş diyet programlarının tedavi amaçlı uygulanması gerektiğini vurguladı.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa