Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ortopedi ABD'de her yaştaki insanların daha kolay yürüyebilmeleri için iskelete benzer yaylı ayakkabılar (exoskeleton botlar) geliştirildi

        Neva ÇİFTÇİOĞLU BANES / HT GAZETE

        Yaşlandıkça ve de ağırlaştıkça en çok duyduğumuz doktor tavsiyesidir: "Bol bol yürüyün!" İyi de nasıl? Eklem ve kas ağrıları yürümeyi imkânsız hale getirince bu tavsiyeye nasıl uyulur ki?

        Carnegie Mellon ve Carolina State Üniversitelerinin mühendisleri, sadece yaşlıların değil her yaştaki insanların daha kolay yürüyebilmeleri için adeta dışarıdan destek olacak, iskelete benzer yaylı ayakkabılar (exoskeleton botlar) geliştirdi.

        Bu ayakkabılar sayesinde ağırlığımızı çok daha az hissederek ve dolayısıyla çok daha az enerji harcayarak yürüyebileceğiz. Ayakkabıların tam arkasına denk gelen yay, bacağa takılmış ekstra bir kas grubu gibi görev yaparak baldırlara ve ayak bileklerine düşen yükü büyük oranda azaltacak. Normalde bir insanın sağlıklı olabilmesi için günde 10 bin adım atması gerekiyor. Bu rakamı tamamlayabilmek, bu ayakkabılar sayesinde çok daha kolay ve ağrısız olacak.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa