Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Diyet Diyetisyen Güneş Aksüs'ten panik atak ve ensülin direnciyle ilgili öneriler
        • 1

          Diyetisyen Güneş AKSÜS / HT MAGAZİN

          Danışanlarımla olan hikâyeleri yazmayı çok seviyorum. Çünkü hepsi gerçek. Haftada bir gelir bana, evet kilo problemi var, ensülin direnci var, panik atak var. Çok yoğun çalışan bir iş kadını. Toplantılar, seyahatler, yoğun mesailer. Ve bir de ben eklendim hayatına. “Diyet yapmak keyiflidir” diyen ben bile bazen takılabiliyorum. Çünkü kilo problemini çözmek zor değil.

        • 2

          Ensülin direncinin tedavisi de belli. Ama işin içine psikolojik bir durum yani depresyon, travma, anksiyete, panik atak gibi durumlar eklenince o zaman durup düşünmek ve sakin davranmak gerekiyor. Belki bu örnek size benziyordur diye paylaşmak istedim. Çünkü başkasının hikâyesini dinlemek bazen insanı daha iyi hissettirebiliyor.

        • 3

          Panik atak ve ensülin direnci mutlaka endokrinolog+diyetisyen+ psikiyatr+psikolog ekibiyle tedavi edilebilir. “Kan şekerim düşüyor mu acaba?” diye fazladan sürekli bir şeyler tüketmek hem kilo aldırır hem ensülin direncini artırır hem de panik atağı olumsuz etkiler.

        • 4

          ŞEKERİ AZALTIN

          Kilo almaya başladınız. Neden diye bakarken ensülin direnci olduğunu öğrendiniz. Biliyorsunuz ki ensülin yüksekliği, hipoglisemi, ensülin direnci ve şeker sorunu (diyabet) yaşayanlar kolay kilo alabilirler. Zayıflamak istediğinizde de bu şeker düzenini sağlayarak ve ensülini azaltarak olacaktır. Çünkü ensülin hormonu azalmazsa kilo vermeniz zorlaşır.

        • 5

          Daha az yemek yemeye çalışırsınız ve belki biraz kilo vermeyi başarırısınız. Bunun üzerine verdiğiniz kiloları çok hızlı geri alırsınız. Bu sebeple, ensülini azaltmak zayıflamadan da önemlidir. Bu yüzden glisemik yük nasıl azaltılır, glisemik endeksi düşük gıdalar nelerdir öğrenmelisiniz.

        • 6

          PANİK ATAKLA ANLAŞIN

          Bu hikâyede olduğu gibi ensülin direncinin yanına bir de panik atak eklendiyse işte o zaman durum ciddi demektir. Çünkü psikolojik bir sorunla baş etmek fizyolojik bir sorunla uğraşmaktan daha zor. Bu seçtiğim hikâyede de böyle oluyordu. Her gün ne yemesi gerektiğini biliyor, yiyor, içiyor ama bir sebepten dolayı panik atak yaşadığında veya anksiyete oluştuğunda yani sıkıntılı günlerinde, şekerinin düşmesi korkusuyla diyetinin dışında olan her şeyi yemeye başlıyor. Bu bir gün tatlı krizi şeklinde karşımıza çıkıyor, bazen de abartılı yeme şeklinde.

        • 7

          Panik atak ve anksiyete ile anlaşmamız lazım. Bu nasıl olur? Psikiyatr ve psikologla uzun sürebilecek bir tedavi gerekiyor. Özellikle psikologla bazen de ayda bir görüşmeniz gerekebilir. Bu durumda diyete ara vermek yerine özellikle atak dönemlerinde diyetisyenle çalışmak önemli. Çünkü bu sıkıntılı zamanlar daha hızlı kilo aldığınız zamanlar olabilir.

        • 8

          GİZLİ ABUR CUBURLAR

          Danışanım panik atakla ilişkisini bir parça düzene soktu, daha az atak geçiriyordu. Ama kan şekerinin düşmesinden çok korktuğu için canı sıkkın olduğunda, heyecanlı olduğunda ve bazı fobik durumlarda evdeki tüm abur cuburu tüketiyor. Bu ne demek? Sakinleştirici veya rahatlatıcı olarak yiyecekleri kullanmak demek. Bu durumda yeni kararlarımız oldu. Gece çok acıktığında çikolata yerine badem, fındık, süt gibi doğal seçeneklerle sakinleşmeye çalışıyoruz.

        • 9

          Bana bir şey itiraf ediyor. “Onları yesem de evde olduğunu bildiğim için hepsinin üstüne gidip o çikolataları da yiyorum” diyor. İşte bu önemli bir adım. Evde abur cubur olmamalı, olursa yenecek. Bazen haftada 2-3 bazen 1 gün oluyor. Biz şu anda zayıflıyoruz ama bu hızımızı kesiyor. Önemli olanın hızlı zayıflamak olmadığını biliyoruz. Önemli olan bu sıkıntıları çözerek ve keyifli hale gelerek zayıflamayı sürdürebilmek.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa