Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ağrı Bilimi Soğuk hava nevraljiye neden oluyor, Doç. Dr. Muhammet Gözdemir, gerilim tipi baş ağrısı, migren, nevraljiye

        Doç. Dr. Muhammet Gözdemir, soğuk ve rüzgarlı havalarda sinir yollarının biri boyunca duyulan şiddetli ağrılı spazmların neden olduğu nevraljiye karşı uyararak, "Hastalık kısa süreli, anlık, bıçak saplanır veya elektrik çarpar tarzda dayanılmaz ağrılar yaşatır" dedi.

        Doç. Dr. Muhammet Gözdemir, nevralji hakında önemli bilgiler verdi. Nevraljinin sinir yollarının biri boyunca duyulan şiddetli ağrılı spazmlardan oluştuğunu ifade eden Doç. Dr. Gözdemir, "Bu spazmlar sinirin zedelenmesi veya tahrişi sonucu ortaya çıkabilir. Oksipital nevralji etkilenen bölgede kısa süreli, anlık, bıçak saplanır veya elektrik çarpar tarzda dayanılmaz ağrılar mevcuttur. Kısa süreli ve tek taraflı olan bu ağrılar tekrarlayıcı özelliktedir" dedi.

        Sinirde hiçbir anatomik bozukluk olmadan ağrının baş gösterdiğini belirten Gözdemir, "Hastalık yapıcı bölgesel etkenler sıcak, soğuk yiyecekler, donma, rüzgâr, üşütme gibi ısısal kökenli ya da sıkışma, ezilme, bir sinirin dış bir darbe, ur, anevrizma, kırık kemiğin yer değiştiren parçaları, çok fazla sıkıştırılmış ya da kötü yerleştirilmiş alçı aracı gibi mekanik kökenli olurlar" diye konuştu.

        Gözdemir, ayrıca boyun travmaları veya dejeneratif durumlardan sonrada oksipital sinir dağılımında şiddetli nevraljiform ağrılar ortaya çıkabileceğini ifade etti. Gözdemir, "Başın arka yüzü, oksiput, buradan boynun üst yanı ve şakağa, periorbital bölgelere yayılan, sürekli yanma, bıçak saplanması, elektrik çarpması tarzında ağrılar ortaya çıkar" dedi.

        Rahatsızlığın gerilim tipi baş ağrısı, migren ve benzeri primer baş ağrıları ile karışabileceğine dikkat çeken Gözdemir, tedavide kas gevşeticiler, nonsteroid antiinflamatuar ajanlar, trisiklik antidepresanlar, karbamazepin, lokal anestezik veya steroid enjeksiyonların faydalı olabileceğini kaydetti. Gözdemir, "Ancak daha etkili olan tedavi oksipital sinir bloğu ve radyofrekanstermokoagülasyon tedavisidir" ifadelerini kullandı.

        İHA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa