Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme "Dizi izlerken kilo almayın", Diyetisyen Funda Özkan, TV karşısında farkında olmadan alınan kilolar konusunda tavsiyelerde bulundu

        HABERTURK.COM

        Kışın farkında olmadan, günden güne kilo mu alıyorsunuz? Hareketsiz kalıyor, spor yapmak içinizden gelmiyor mu? O halde akşam neler tükettiğinizi düşünmeye başlayın... Akşam olmadan kendinize şu soruyu sorun: ''Ben bugün hangi besin gruplarını tükettim ve akşam ne yemem gerekiyor?" Tükettiğiniz yiyecek ve içeceklerin eğer farkında olursanız, akşam yemeğinizi ve televizyon karşısında neler atıştırabiliceğinizi bilir, sağlıklı seçimler yapabilirsiniz.

        Kışın neden kilo alırız?

        Türkiye'de kış aylarında, ailelerin neredeyse yüzde 50'sinden fazlası akşam dizi izliyor. Akşam yemeği sırasında başlayan ve yatana kadar devam eden bu süreçte, karnımız çabuk acıkır, canımız atıştırmalık çeker. Kışın ve özellikle akşam geç saatte tüketilen her şey bize kilo olarak geri döner. Kış akşamlarında tükettiğiniz yiyecek, içeceklerin sağlıklı ve kaliteli olmasına dikkat edin. Böylece hem dengeli beslenir hem de kilo artışına dur diyebilirsiniz.

        Dizi izlerken ne yiyoruz?

        Genellikle farkında olmadan; cips, çikolata, tatlı, kurabiye ve asitli içecekler (kola, gazoz..) gibi yüksek kalorili, kalitesiz besin ve içeceği fazla tüketiyoruz. Biliyorsunuz, diziler en az 2 saat sürüyor, çoğu zaman 2 dizi üst üste izliyoruz. Bu da akşam yemeği sonrası 4 saat süren bir yemek yeme süreci anlamına geliyor. Üstelik hareket etmeden, televizyon karşısında oturarak... Dolayısıyla, bu zaman diliminde kesinlikle sağlıklı atıştırmalıklar tüketmelisiniz. Yoksa, hem uyku kaliteniz etkilenir hem de çok çabuk kilo alırsınız. Ayrıca, yatmadan iki saat önce yenen bir adet portakal bile yağa dönüşür. Dolayısıyla uyumadan 2 saat evvel yemek yemeyi bırakın.

        Peki neler yemeliyiz?

        - Akşam yemeğinizi en geç saat 20:00'ye kadar tüketmeye çalışın.

        - Akşam, metabolizmamız yavaşladığı için yemeklerde daha hafif, sindirimi kolay, az yağlı yiyecekleri tercih edin. Örneğin, sebze yemeği, yoğurt veya ayran, tam tahıllı ekmek ve salata tüketebilirsiniz.

        - Akşam yemeğinizi yediniz, dizinizi açtınız ve koltuğunuza oturdunuz. Yemekten sonra, en geç 1 saat içinde 1 veya 2 porsiyon taze meyve yiyin. Ya da melisa, papatya, adaçayı gibi bitki çaylarıyla birlikte kuru meyve tüketin. Bunlar, 1-2 yemek kaşığı dut kurusu, 3-4 adet kuru kayısı veya 3-4 adet kuru vişne ile yanında 10 adet badem veya fındık olabilir.

        - Bir alternatifiniz daha var; televizyon karşısında sizi uzun süre tok tutacak bir meyve salatası da hazırlayabilirsiniz. Meyve salatasına; 1/2 adet elma; 1 adet mandalina, 1/2 adet portakal üzerine 3-4 yemek kaşığı yoğurt, az tarçın ve 2-3 adet ceviz ekleyerek bol miktarda vitamin ve mineral alarak tok kalabilir, tatlı isteğinizi de giderebilirsiniz.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa