Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Renault CEO'su Carlos Ghosn Japonya'da tutuklandı - Otomobil Haberleri
        .png
        .png

        Otomobil dünyasının en önemli isimlerinden Renault-Nissan-Mitsubishi ortaklığının Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Carlos Ghosn,Tokyo savcılığı tarafından yürütülen soruşturmakapsamında tutuklandı.Ünlü CEO hakkında, aldığı maaşı milyonlarca dolar daha düşük olarak beyan ettiği iddiası nedeniyle Tokyo'da soruşturma açılmıştı. Japon polisi tarafından sorgulanan 64 yaşındaki CEO, vergi yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklandı.

        MAAŞI YÖNETİM KURULUNDA KRİZ ÇIKARMIŞTI

        Ghosn'un soruşturmaya konu olan yıllık 7.4 milyon euro'luk (8.45 milyon $) maaşını birkaç milyoneuro eksik beyanettiği ve bu sayede daha az vergi ödediği kaydediliyor. CEO'nun maaşı daha önce de şirketin yönetim kurulu toplantısında gerginlik çıkarmış, Renault'un en büyük hissedarı olan Fransız Hükümeti'nin muhalefetine rağmen kuruldakilerin yüzde 56'sının oyu ile söz konusu tutar onaylanmıştı.

        Renault-Nissan-Mitsubishi CEO'su olan Carlos Ghosn'un, geçen yıl ki toplam 17 milyon dolarlık maaşının dağılımı ise şu şekilde;

        .gif
        .gif
        REKLAM

        NISSAN'I İFLASTAN KURTARDI

        1999 yılında Renault ile Nissan'ın ortaklık kurmasına öncülük eden Ghosn, 2001 yılında Nissan'ın hem CEO'su hem de yönetim kurulu başkanı oldu. Bu tarihten sonra yaklaşık 20 milyar dolar borcu bulunan Nissan'ı iflastan kurtaran ve yeniden inşa ederek kâra geçiren Ghosn, böylece otomotiv sektöründe haklı bir üne kavuşmuş oldu.

        2005 yılında Renault'un başkanı olan Carlos Ghosn, 2016 yılında ise Mitsubishi ile ortaklık yapılmasında da öncü olmuştu. Ghosn, Aralık 2016'dan beri Mitsubishi Motors'un da yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor.

        HİSSELER YÜZDE 12'DEN FAZLA ERİDİ

        Carlos Ghosn'un görev süresi boyunca yaşadığı ilk olumsuz gelişme bu değil. Öyle ki, Ghosn'un başında olduğu Nissan'ın son 20 yılda üretilen araçlarının yetki verilmeyen kişilerce son kontrolünün yapıldığı ortaya çıkmış ve şirket bunun üzerine üretime ara vermek zorunda kalmıştı. Japonya’daki 1.2 milyon aracın geri çağırılması ile sonuçlanan ve milyonlarca dolarlık zarar yaratan skandal nedeniyle o dönem Ghosn yine bir soruşturma geçirmişti.

        GÖREVDEN ALINACAK

        Carlos Ghosn'un Japonya'daki vergi dairesine gelirlerinin tamamını bildirmediği iddiasını kabul eden Nissan yetkilileri,Ghosn’un görevden uzaklaştırılacağını belirtti.

        REKLAM
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa