Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Dünya, Putin'in 'her yeri vurabiliriz' dediği nükleer füze 'Sarmat'ı konuşuyor!

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, seçimlere kısa bir süre kala Rusya Parlamentosu'nda kürsüye çıktı ve geleneksel seçim konuşmasını yaptı.

        Rus seçmenlere birçok vaatte bulunan Putin konuşmasında ülkesinin geliştirdiği yeni silahları açıklayınca bir anda dünyanın bir numaralı gündem maddesi haline dönüştü. Seçim konuşmasını 'silah şovuna' dönüştüren Rus lider, Rusya'nın yeni geliştirdiği hava savunma sistemleri tarafından engellenemeyen, sınırsız menzilli güdümlü nükleer füze Sarmat'ın da tanıtımını yaptı.

        Sovyetler Birliği döneminden kalma 'Şeytan' isimli füzenin yerini alan Sarmat ile ilgili kısa bir video izleten Putin, yeni kıtalararası füzesinin özelliklerini şöyle sıraladı: 'Nükleer savaş başlıkları taşıyabilir, her koşulda kullanılabilir ve en güncel füze savunma sistemini delebilir'

        Sarmat'ın mevcut füze savunma sistemlerinin yanı sıra, gelecekteki savunma sistemlerinin hiçbiri tarafından da durdurulamayacağını belirten Putin şöyle devam etti: 'Samrat Güney Kutbu'nu da vurabilir, Kuzey Kutbu'nu da'

        Putin'in yeni silahlarını açıkladığı ve açıkça gözdağı verdiği konuşmasına ABD'den ilk cevap ise Pentagon'dan geldi. Pentagon sözcüsü açıklamaların şaşırtıcı olmadığını belirtti ve ekledi: "Amerikan halkı emin olsun ki biz tam bir şekilde hazırız"

        SARMAT FÜZESİNİN ÖZELLİKLERİ

        Putin'in yeni gözdesi Sarmat, 10 ile 20 arasında nükleer başlık taşıyabiliyor. Füzenin ayrıca hipersonik silahlar taşıma kapasitesi de bulunuyor. 16 bin kilometre menzilli füze, 7 bin kilometre hızla ilerleyebiliyor. 2020'de tam olarak kullanıma hazır olması beklenen Sarmat füzelerinin ilk etapta 10 adet yer altı noktasına konuşlandırılması bekleniyor.

        Fırlatma sırasındaki ağırlığı 200 tona kadar ulaşabilen Sarmat füzesinin ismi ise Tatar Türkçesi'nden geliyor. Sonu olmayan, ölümsüz ve sınırsız anlamlarında kullanılan Sarmat, aynı zamanda Tataristan ve Osetya bölgelerinde hem erkek hem de kız çocuklarına verilen bir isim.

        Vladimir Putin:
        Vladimir Putin: Kimse problemin temelini bizimle konuşmak istemedi. Kimse bizi dinlemedi. Şimdi dinleyin! Sözlerimi son 15 yıldır silahlanma yarışını körükleyenlere, Rusya'ya karşı tek taraflı avantajlar elde etmeye çalışanlara, ülkemizi zaptetmek için hukuksuz kısıtlamalar ve yaptırımlara başvuranlara söylemek istiyorum: Politikalarınızla engellemeye çalıştığınız her şey şu an gerçekleşiyor. Rusya'yı zaptetmek konusunda başarısız oldunuz. Bu gerçeği kabullenmek zorundasınız. Söylediğim hiçbir şeyin blöf olmadığını kabul edin. Bir süre düşünün ve geçmişte takılı kalan, geleceğe bakmaktan aciz insanları emekli edin. Ve adına 'Dünya' dediğimiz, hepimizin içinde olduğu gemiyi sallamaktan vazgeçin.

        NEW YORK TIMES: RUSYA, ABD'NİN ZAYIFLIKLARINI HEDEF ALIYOR

        Putin'in ABD'nin Avrupa'da kurduğu tüm savunma sistemlerini etkisiz hale getiren yeni silahları açıklaması ABD medyasında da geniş yankı buldu.

        'Rusya'nın 'yenilmez' füzesi ABD'nin zayıflıklarını hedef alıyor' başlığıyla konuyu sayfalarına taşıyan The New York Times, Putin'in bu konuşmasının ABD ile Rusya arasındaki askeri tansiyonu keskin bir şekilde arttıracağını belirtti ve gelişmelerin yeni bir nükleer silahlanma yarışına işaret ettiğine dikkat çekti.

        ABD savunma sistemlerinin düşman füzelerin yüksek irtifada uçacağı değerlendirmesine dayalı bir sistem üzerinde işlev gördüğünü belirten gazete, Rusya'nın yeni füzelerinin alçak irtifada çok hızlı bir şekilde mesafe katettiğini ve bu nedenle füze savunma sistemlerini delebileceğini ifade etti.

        New York Times, birçok uzmanın Rusya'nın blöf yapıyor olabileceği değerlendirmesine de haberinde yer verdi.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa