Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik 200 bin hadis 20 bine iniyor

        Diyanet'in dünyaca merak edilen hadis kitabı projesinin başındaki isim olan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Türkiye tarihinde bir ilk olan proje için 200 bin hadis rivayeti topladıklarını açıkladı. Batı basınının "İslam'da reform" olarak nitelendirdiği, Arap basınının eleştirdiği ve ılımlı İslam projesiyle ilintilendirdiği çalışmayı anlatan Görmez, 2009 başında bitirilmesi planlanan hadis kitabında 200 bin rivayetin 20-30 bine kadar düşürüleceğini söyledi.

        Prof. Dr. Görmez, hadis kitabının, dini tartışmalarda ihtilaflı konuların başında gelen çok eşlilik ve başörtüsü gibi meselelerde fetva veren bir çalışma olmayacağını belirtirken, "Ancak biz Diyanet olarak bugünün şartlarında dört evliliğin gerek kadın hakları, gerek miras hukuku, gerekse çocuk hakları açısından pek çok sorunu beraberinde getirdiğini düşünüyoruz" dedi. Görmez, şunları söyledi: "Bu çalışma bir ilk. Son günlerin meşhur deyimiyle Peygamberimizin iyi-doğru-güzel üzerine söylediği sözleri ilk kez halkın anlayabileceği bir dille şerh etmeyi amaçlıyoruz."

        2005'te başlatılan çalışmanın 2009'da tamamlanacağını belirten Prof. Görmez, hadis çalışmasını yapan akademisyenler grubuna Frankfurt Okulu'ndan esinlenerek Ankara Okulu denilmesini değerlendirirken de, "Hadis geleneği başlı başına eleştiri geleneğidir. Frankfurt Okulu'yla benzerlik olabilir. Ama bu bir Türkiye projesi" dedi.

        Prof. Görmez çalışmayı şöyle anlattı: On dört asır önceki sözler, modern zamanlarda eğer doğru anlaşılmıyorsa bunu anlaşılır kılmaya, izaha ihtiyaç vardır. Bazı sözler . Hadis kitabı, bunun önüne geçmeyi amaçlıyor. Eğer ayıklamadan kasıt, yüksek sanatla söylenmiş. Bu sözler, zaman içinde semantik kaymaya uğrayarak avamın elinde hakikate dönüşebiliyor Peygamber'e ait olan sözler ile olmayanları ayırmak ise zaten yaptığımız bu. Ama moderniteye uydurma iftiradır.

        Görmez, projenin Batı ve İslam dünyasında büyük ilgiyle takip edildiğini, projeyi, İslam dünyasından, bilgi ahlakına riayet etmeksizin sadece basından yapılan alıntılarla yanlış değerlendirenler olduğunu söyledi. Görmez, "Maalesef anlamadan eleştirdiler. İslam dünyasındaki Türkiye algısının temelinde Batı'nın oluşturduğu Türkiye imajının etkisi var. Batı'nın projeyi doğru algılamamasının sebebi de Batı'da insan peygamber tasavvurunun olmaması" dedi.

        Sabah

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa