Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik "Ordu bundan sonra darbe yapmayacak"

        Prof. Dr. Baskın Oran Anayasa Mahkemesi'nin, anayasanın değişiklikle üniversitelerde başörtüsüne özgürlük getiren maddesini iptal etmesini korku ve statüko kaybı korkusunun ürünü olarak nitelendirdi. Oran, "Mahkemenin kararı ordunun artık darbe yapamayacağının bir göstergesidir." diye konuştu. Genç Siviller, Mülkiyeliler Birliği'nde 'Demokratik Alanda Darbe Yasaktır' isimli söyleşi düzenledi. Oturuma Prof. Dr. Baskın Oran, Mazlum-Der Başkanı Ayhan Bilgen, DTP Milletvekili Hasip Kaplan, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi(DSİP) Genel Başkanı Doğan Tarkan, eski milletvekili Mehmet Bekaroğlu ile Genç Siviller Hareketi'nin sözcüsü Turgay Oğur katıldı.

        Panelde konuşma yapan Ayhan Bilgen Türkiye'de darbenin istisnai bir durum olmadığını söyledi. Demokrasinin Türkiye'de tiyatro oyunu olduğun ifade eden Bilgen etkili bir muhalefet olmadığı ve siyasi partiler yasasının devam ettiği sürece bu oyunun oynanmaya devam edeceğini belirtti. Bilgen, her türlü darbeye karşı sivil siyasetten yana ortaya konacak formül ve konuşmaların darbelerin önüne geçeceğini aksi takdirde yol alınamayacağını ifade etti.

        Ardından söz alan DTP milletvekili Hasip Kaplan ise sağ yada sol olsun darbelerden nasibini almayan fraksiyon olmadığını söyledi. Yunanistan, İspanya ve Portekiz gibi ülkelerin yaşadığı darbeler ve cunta hareketlerinin hesabını sivil yönetim başa geçtikten sonra sorulduğunu belirten Kaplan, "Bu ülkeler kanunlarını değiştirdiler. Ancak henüz Türkiye 12 Eylül Anayasası'yla yönetiliyor." diye konuştu. Kaplan sözlerinin sonunda son perdenin "sivil demokrasi darbe dönemi" olduğunu ve herkesin birleşeceği bir Anayasa yapılması gerektiğini belirtti.

        Eski Milletvekili Mehmet Bekaroğlu ise Anayasa Mahkemesi üyelerinin yaptığının cuntaların yaptığı darbelerden hiçbir farkı olmadığını söyledi. "Mahkemenin kararı tartışma götürmeyecek şekilde darbedir." diyen Bekaroğlu, Türkiye'de siyasi yapıyı koruyacak bir yapıya ihtiyaç duyulduğunu çünkü Anayasa Mahkemesi'nin son sözü söyleyen kurum olduğunu hatırlattı. Bekaroğlu, sözlerini, "Herkes kendisi için demokrasi isterse daha çok darbe görürüz ." diye konuştu.

        Söyleşinin sonunda konuşan Prof. Dr. Baskın Oran ise Türkiye'de şu anda ciddi bir kutuplaşma yaşandığına dikkat çekti. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği bu kararın bu andan itibaren benzer şekilde yapılacak düzenlemelere izin vermeyeceğinin göstergesi olduğunu belirtti. Bunun Türkiye'yi patlamaya götüreceğini ileri süren Oran, mahkemenin aldığı kararın korku ve statüko kaybı korkusunun ürünü olduğunu belirtti. Oran sözlerini, "Bu karar bundan sonra ordunun askeri bir darbe yapmayacağını göstergesidir." diye tamamladı.

        Zaman

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa