Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Toptan'ın önerisi HABERTÜRK'te tartışıldı

        Meclis Başkanı Köksal Toptan yeni bir anayasanın yapımı yanında çift parlamentoyu, yani Cumhuriyet Senatosu konusunun da tartışmaya açılması önerisinde bulunmuştu. Toptan'ın önerisini CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ve Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk HABERTÜRK'e değerlendirdi.

        Sami Selçuk öneriyi önemsediğini söylerken Onur Öymen "Savunulacak tarafı yok" diyerek öneriye karşı çıktı.

        SELÇUK: "GEÇMİŞTEN DERS ALINMALI"

        "Türkiye Osmanlı döneminde ve daha sonra 1961 Anayasası'ndan sonra bunu denedi. Oradaki yanılgıları, yanlışları tekrar etmemek kaydıyla, o deneyimlerden yararlanmak kaydıyla ikili bir sisteme geçilebilir. Bunda ben bir sakınca görmüyorum yararlı da görüyorum. Karşılaştırmalı hukukun meşruiyetiyle daha sağlıklı bir sistem yaratılabilir. Ben bu öneriyi önemsiyorum."

        ÖYMEN: "DEVLETİN YAPISINI KÖKTEN DEĞİŞTİRMEK GEREK"

        "Köksal Toptan tarafsızlık gerektiren bir makamda bulunmaktadır. Herkesten önce onun Anayasa Mahkemesi'nin aldığı karara saygı duyulmasını telkin etmesi beklenirdi. Anayasa Mahkemesi'ne yönelik çok kuvvetli eleştirilerde bulundu. İktidar partisinin görüşleri çizgisinde Anayasa Mahkemesi'nin yetkilerini aştığını söyledi. "

        "Nereden çıkıyor bu senato kurtma ihtiyacı? 'Anayasa Mahkemesi'nin yükü hafifler' bunun tercümesi: Anayasa'nın sahip olduğu yetkileri senatoya devretmek. Böylelikle bu yetkiler Anayasa Mahkemesi'nin elinden alınır. Türkiye'nin devlet yapısıyla uyumlu olmayan Anglosakson sisteminden bahsediyor. O sistemi örnek aldığınız zaman devletin yapısını kökten değiştereceksiniz. İngiltere'de mesela yazılı Anayasa yok. Üst meclis görevini yapan Lordlar Kamarası'nın yargı yetkisi var. Bunu mu Türkiye'ye getireceksiniz?"

        Savunulacak tarafı olmayan görüşlerdir bunlar. Belli ki Anayasa Mahkemesi'nin aldığı son karar üniversitelerdeki türban serbestisinin yargı tarafından engellenmesi çok ciddi bir panik yaratmıştır. Buldukları çare bu kararı saygı göstermek yerine 'Nasıl yaparız da Anayasa Mahkemesi'ni böyle kararlar almayı engelleyecek yapısal değişikliğe gideriz' yaklaşım budur, çok yanlıştır.

        HABERTURK.COM

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa