Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Parayı bizim reel varlıklara yatırın - İş-Yaşam Haberleri

        Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, petrol zengini Müslüman ülkelere, paralarını Batı’ya değil, Türkiye’ye park etmelerini önerdi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı’nda (BTK) düzenlenen İslam Kalkınma Bankası Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Fonu Tanıtım Toplantısı’na katılan Şimşek, Müslüman ülkelere “Paralarınızı çok düşük oranla Batı’ya park ediyorsunuz. Reel varlıklar, Türkiye’ye gibi, Endonezya gibi ülkelerde çok ciddi, uzun vadeli gelecek vaat ediyor. Oturup bu şirketlerle ortaklıklarla, dünya pazarlarına açılma, dünya pazarlarından pay alma fırsatı söz konusu” diye seslendi.

        ‘BÜYÜK ÇIKIŞ YAKALADIK’

        REKLAM

        Şimşek, Türkiye’nin son yıllarda büyük bir çıkış yaşadığını vurgulayarak, reformların devam edeceğini kaydetti. Türkiye’nin sorun alanlarından birinin cari açık olduğunu vurgulayan Şimşek, “Ar-Ge’yi, inovasyonu ve girişimcilerimizin kabiliyetini kullanarak cari açığı yönetilebilir bir düzeye çekmek için reform yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

        ‘REFORMLAR HIZLANACAK’

        Meclis’te görüşmeleri süren torba yasa tasarılarını hatırlatan Şimşek, önümüzdeki dönemde ise eğitim reformlarının hızlanacağını belirterek şunları kaydetti:

        “Önümüzdeki dönemde öğretmenlerimizin yeniden eğitilmesinden tutun, okul öncesinin yaygınlaştırılmasının zorunlu hale getirilmesine kadar, özel sektörün payının artırılması gibi birçok konuda önemli adımlar atacağız. 6 yaş ilkokulun başlangıcı. Ama okul öncesini 3 yaşa kadar hızlı şekilde yüzde 90-100’lere çıkarmak istiyoruz.” Türkiye’nin melek yatırımcılar arasında Avrupa’da beşinci sıraya yükseldiğini belirten Şimşek, “Bunu daha da artırmak istiyoruz. çünkü Türkiye ekonomide de bütün diğer alanlarda da Avrupa’nın ilk 3’ünü hedefliyor” değerlendirmesinde bulundu.

        REKLAM

        ‘Ar-Ge’yi ayırıp, TÜBİTAK’ı yeniden yapılandırıyoruz’

        “TÜBİTAK’ın yeniden yapılandırıldığını kaydeden Şimşek, “Ar-Ge’yi ayıracağız. Politika oluşturmayı ayıracağız. Fonlamayı ayıracağız. Bunları birbirinden ayırdığınız zaman çok daha etkili, verimli bir çalışma söz konusu. Devlet olarak ciddi bir finansman sağlıyoruz Ar-Ge’ye inovasyona ciddi teşvikler var. Belli ölçekte Ar-Ge yaparsanız, 100 dolarlık Ar-Ge’ye biz 225 dolarlık destek veriyoruz” dedi.

        ‘Teşvikle bütün kadınları üniversite mezunu yapacağız’

        Kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 36 olduğunu dile getiren Şimşek, önümüzdeki 15 yıl içinde bu oranın yüzde 50’yi aşacağını söyledi. Şimşek, şöyle devam etti: “Kadınların eğitim düzeyi arttıkça işgücüne katılım oranı artıyor. Üniversite mezunu kadınlar arasında işgücüne katılım oranı yüzde 70’in üzerinde. Bütün kadınları üniversite mezunu yapacağız. Büyük teşvikler vereceğiz.”

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa