Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Osmaniye'de Karaçay Vadisi'nde 19 şelale keşfedildi

        Cumhuriyetin 100. yılı etkinlikleri kapsamında Karaçay Vadisi'nde 18-21 Ekim tarihleri arasında 3 gün süren 9 kilometrelik kanyon keşif faaliyeti gerçekleştirildi.

        5 METREDEN DÖKÜLEN 19 ŞELALE

        Uzman ekipler, vadi içerisinde en düşüğü 5 metre yükseklikten dökülen 19 şelale keşfetti.

        100. YIL KANYONU İSMİ VERİLDİ

        3 gün süren 9 kilometrelik keşfin ardından Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, Sarı Su mevkisinde bulunan ve ilk kez geçilen kanyona 100. Yıl Kanyonu ismini verdi. Vali Yılmaz, Türkiye Dağcılık Federasyonu Kanyoning Kurul Üyeleri ve Dağcılık Antrenörleri Yücel Erdoğan, Ali Rıza Işık, Erdal Bayraktar, Celal Demirkıran, İlhan Şimşek ve Fedai Erkocaoğlu ile bir araya geldi.

        Ekiple sohbet eden Vali Yılmaz, keşif faaliyeti hakkında bilgi aldı. Park Orman Tesisleri'nde gerçekleştirilen programda Gençlik ve Spor İl Müdürü Sedat Acar, Osmaniye Orman İşletme Müdürü Bülent Çağlar, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Oktay Deniz de yer aldı.

        REKLAM

        UZMAN EKİP DERECELENDİRDİ

        Keşif faaliyeti hakkında bilgi veren Gençlik ve Spor İl Müdür Yardımcısı Yücel Erdoğan, "Uzman ekibimizin belirlediğine göre, Türkiye'de keşfi yapılan kanyonların aksine, suyun kimyasal özelliği ve temizliği bakımından eşi benzeri olmadığı ve en güzeli olduğu tespit edilmiştir.

        İçilebilen temizlikte ve berraklıkta vadinin tam orta noktasında, dağın iki yamacından kükürtlü ve mineralli sıcak su karışmaktadır. Bunların tamamının görüntü kayıtları mevcuttur. Suyun karışmasından sonraki kanyonun devamında traverten oluşumları gözlemlenmiştir.

        Ayrıca hayvan çeşitliliği açısından değerlendirildiğinde, sadece Amanoslar'a özgü kuyruklu kurbağa olarak bilinen çok sayıda semender ve endemik bitki gözlemlenmiştir. Kanyon keşfini gerçekleştiren uzmanlarımız tarafından, dünya literatüründe su zorluk derecesi olarak 4 derece, dikey zorluk olarak 5 derece ve görsel güzellik olarak dünya çapında en iyi kalite olan 3 yıldız olarak değerlendirilmiştir" dedi.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa