Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Ocak-Eylül döneminde toplam üretim yüzde 5 azaldı - Otomobil Haberleri

        Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2018 yılı Ocak-Eylül dönemine ait üretim, ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı. OSD verilerine göre, Ocak-Eylül döneminde toplam üretim bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5 azalarak 1 milyon 167 bin 28 adet, otomobil üretimi ise yüzde 8 azalarak 769 bin 464 adet oldu. Bu dönemde toplam pazar ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 oranında azalarak 479 bin 856 adet olurken, otomobil pazarı yüzde 24 daraldı ve 362 bin 465 adet olarak gerçekleşti.

        TİCARİDE İHRACAT KAYNAKLI ÜRETİM ARTIŞI

        OSD verilerine göre, ticari araç grubunda üretim Ocak-Eylül döneminde, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 3 arttı. Bu dönemde, üretim açısından hafif ticari araç grubunda yüzde 2, ağır ticari araç grubunda ise yüzde 23 seviyesinde artış kaydedildi. Otomobil pazarıyla doğru orantılı olarak, ticari araç pazarındaki daralma ise devam etti. Geçtiğimiz yılın Ocak-Eylül dönemine göre ticari araç pazarı yüzde 31, hafif ticari araç pazarı yüzde 33 ve ağır ticari araç pazarı yüzde 17 azaldı. Ağır ticari araç grubunda kısıtlı seviyede kalan bu azalış baz etkisi kaynaklı olup, pazar daralması son 3 yılda yüzde 55 seviyesinde gerçekleşti.

        TOPLAM İHRACAT YÜZDE 1 GERİLEDİ

        Dokuz aylık dönemde ihracat adet bazında geçen seneye yakın seviyede gerçekleşirken, otomobil ihracatı adet bazında yüzde 6 azaldı. Bu dönemde, toplam otomotiv ihracatı yüzde 1 gerileme ile 972 bin 208 adet olurken, otomobil ihracatı ise 644 bin 783 adet düzeyinde gerçekleşti. Aynı dönemde, toplam otomotiv ihracatı paritedeki değişim sebebiyle dolar bazında yüzde 13 artarken, Euro bazında ise yüzde 5 arttı. Bu dönemde, toplam otomotiv ihracatı 23,9 milyar dolar olarak gerçekleşirken, otomobil ihracatı yüzde 6 artarak 9,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Euro bazında otomobil ihracatı ise yüzde 2 azalarak 7,6 milyar Euro oldu.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa